ČAČKOM JUČE PROTUTNJAO ČUDAN VRTLOG! Pitali smo meteorologa da li je ova JEZIVA VREMENSKA POJAVA opasna (FOTO)
Ilustracija, Foto: Printscreen/Instagram/192_rs

razjašnjeno

ČAČKOM JUČE PROTUTNJAO ČUDAN VRTLOG! Pitali smo meteorologa da li je ova JEZIVA VREMENSKA POJAVA opasna (FOTO)

Kako bismo razjasnili ovaj fenomen i utvrdili da li se zaista radi o pijavici o kojoj je Espreso portal ranije pisao, pozvali smo meteorologa Nedeljka Todorovića koji je za Espreso objasnio o čemu se zapravo radi

Objavljeno:

Iako je temperatura u Čačku juče bila iznad 30 stepeni, a nebo vedro bez oblaka, tokom popodnevnih sati u širem centru grada samo je odjednom došlo do pojave izuzetno jakog vetra, takozvanog vrtloga koji je poput pijavice, samo u užem krugu, nosio sve pred sobom.

- Samo je odjednom dunulo iz čista mira. Stajali smo u blizini i mada zvuči nestvarno, pomislili smo da će da odnese i nas i sve oko nas, srećom nije dugo trajalo. Od siline vetra u jednom momentu fromiralo se poput levka od prašine. Posle nekoliko minuta, kao da ništa nije bilo - rekla je za RINU Čačanka koja se našla na licu mesta.

Prošle godine sličan scenario dogodio se u dragačevskom selu Živica kada je došlo do pojave mini tornada ili takozvane "pijavice" koja je u domaćinstvu Vidoja Jovičića nosila sve pred sobom i napravila ogromnu materijalnu štetu.

Posle Čačka, ovaj fenomen pojavio se juče i u Krčedinu, kod Inđije.

Kako bismo razjasnili ovaj fenomen i utvrdili da li se zaista radi o pijavici o kojoj je Espreso portal ranije pisao, pozvali smo meteorologa Nedeljka Todorovića koji je za Espreso objasnio o čemu se zapravo radi.

- Juče nikakva pijavica nije bila koliko ja znam. Nije bilo grmljavine, ni padavina pa to nikako ne može biti pijavica. To je suvi ili prašinski vrtlog. Ne mogu da budu opasni, malo dignu prašinu, suvo drvo pomeri ili obori. Daleko je od pijavice ili pravog tornada. To jeste slična pojava, ali za pijavicu ili tornado mora biti oblaka, kiše i grmljavine. Samo je sličan centralni deo vrtloga, ovo je vrlog malih razmera, to nikako ne može da preraste u nešto veće jer moraju biti i drugi uslovi ispunjeni, da ciklon bude po visini atmosfere i vremenski uslovi koje sam već naveo. Daleko je to od pijavi, zaključio je Todorović.

nedeljko todorovic
foto: Printscreen

Podsetimo, u Srbiji će danas posle svežeg jutra biti pretežno sunčano i toplo vreme sa temperaturom do 32 stepena, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod. Najniža temperatura od devet do 17 stepeni, a najviša od 29 do 32 stepena. Vetar slab, uglavnom severni.

U Beogradu na širem području grada jutro će biti sveže a tokom dana sunčano i toplo. Najniža temperatura od 13 do 17 stepeni Celzijusa, a najviša oko 31 stepen. Vetar slab, severni.

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" naveo je u svojoj biometeorološkoj prognozi maksimalne dnevne temperature od 21. jula biće u domenu opasne pojave, i to na severu i na jugu naše zemlje, a pogotovo će biti opasno u dva grada.

- Sа аspеktа zdrаvljа ljudi, pо prеpоrukаmа Svеtsкkе zdrаvstvеnе оrgаnizаciје, tоplоtni tаlаs је pојаvа оd nајmаnjе tri uzаstоpnа dаnа kаdа је mаksimаlnа dnеvnа tеmpеrаturа vаzduhа iznаd dеfinisаnе kritičnе vrеdnоsti. Nа оsnоvu nајnоviјеg prоgnоstičkоg mаtеriјаlа u nаrеdnih dеsеt dаnа pоstојe uslоvi zа pојаvu tоplоtnоg tаlаsа nа sеvеru i pојеdinim dеlоvimа zаpаdnе i cеntrаlnе Srbiје u pоslеdnjој dеkаdi јulа. Prоgnоzirаnе vrеdnоsti mаksimаlnе dnеvnе tеmpеrаturе vаzduhа ćе u pеridu оd 23. dо 26. јulа biti u kаtеgоriјi vеоmа оpаsnе pојаvе nа tеritоriјi grаdа Bеоgrаdа, nа sеvеru zеmljе, kао i nа pоdručјu pоmоrаvskоg, mаčvаnskоg, šumаdiјskоg i pоdunаvskоg оkrugа. Od 21. јulа mаksimаlnе dnеvnе tеmpеrаturе vаzduhа bićе u dоmеnu оpаsnе pојаvе, nа sеvеru, kао i nа јugu zеmljе. U оvоm dоmеnu, оčеkuјu sе mаksimаlnе dnеvnе tеmpеrаtrurе vаzduhа оd 24. јulа nа pоdručјu nišаvskоg, јаblаničkоg i prizrеnskоg оkrugа - navodi se na sajtu Institutu "Batut".

Batut
foto: Batut

Kako se može videti u "Batutovoj" tabeli, najopasnije vreme po zdravlje biće 21. i 22. jula. Tada tabela preovladava narandžastom bojom, što znači da je pojava opasna, a 22. jula u dva grada - odnosno u Vršcu i Negotinu, biće crveni alarm odnosno veoma opasna pojava. Po ovoj tabeli, maksimalna temperatura u ova dva grada biće u hladu 38 stepeni.

Svoju tabelu upozorenja "Batut" je podelio u 4 boje - zelenu, žutu, narandžastu i crvenu. Sve dok se tabela zeleni, vreme je bezbedno po zdravlje.

Ako su polja na tabeli žuta, znači da je u pitanju potencijalno opasna pojava.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.