2 SRPKINJE ZAKAČILE KORONU NA PLUS 35, JEDNA U ZEMUNU, DRUGA U SURDULICI: Dunja je 3 puta vakcinisana, Ana nijednom
Koronavirus, Foto: Espreso, Printscreen, Wikipedia

ISPOVESTI

2 SRPKINJE ZAKAČILE KORONU NA PLUS 35, JEDNA U ZEMUNU, DRUGA U SURDULICI: Dunja je 3 puta vakcinisana, Ana nijednom

Kako je virus mutirao, tako su se menjali i simptomi

Objavljeno:

Pandemija virusa korona već dve i po godine menja živote ljudi širom sveta, a za to vreme sam virus mnogo puta je mutirao i dobio nekoliko varijanti različitih naziva.

Tako su do sada svima bili poznati alfa, beta, gama, delta, omikron soj, a od pre nekoliko dana, svet je zabrinut i zbog "kentaura". Kako je virus mutirao, tako su se menjali i simptomi, a najnovije istraživanje koje je rađeno u Velikoj Britaniji je pokazalo da je sada glavni simptom upala grla.

1 / 5 Foto: Ana Paunković, Zorana Jevtić, Profimedia

Upravo taj simptom se i pojavio kod naših sagovornica.

Ana se dobro drži, kao da je znala da je bolje biti u izolaciji u Surdulici nego u paklenom Beogradu.

"U petak sam došla u Surdulicu bez ikakvih tegoba. U subotu ujutru sam osetila blago peckanje u grlu, ali, da budem iskrena, to sam pripisivala klimi koja mi je duvala u glavu čitavih pet sati koliko traje put iz Beograda.

U nedelju ujutru sam već bila sigurna da mi nije ništa, s obzirom na to da me grlo više nije ni bolelo. Već u nedelju popodne mi je bilo hladno, iako je napolju bilo više od 30 stepeni.

Ujutru sam otišla da se testiram, i sudeći po stanju u Beogradu, imala sam sreće što sam bila u Surdulici. Ispred mene je bilo samo dvoje ljudi, ali su i oni bili pozitivni.

Iako je bilo 11 sati prepodne, pre mene je tog jutra bilo čak 37 zaraženih, što je za Surdulicu baš baš mnogo. Samo jedna žena je bila negativna.

Ja sam uspešno izbegla alfu, betu, gamu i deltu, iako se nisam vakcinisala, ali izgleda da je ovo sada bilo neizbežno.

S obzirom na to da su mi pluća čista i da mi je krvna slika dobra (osim leukocita koji su sniženi) prepisali su mi samo lek koji "obara" temperaturu, pastile za grlo, kao i jednu kutiju "Hemomicina"."

Kovid ambulanta
foto: Espreso

Dunja je ipak, u paklenom Beogradu prošla malo drugačije:

"Ovo je drugi put da imam koronu. Prošli put uhvatila me je u januaru i poučena iskustvom, sada, odmah sam znala s čim imam posla.

Počelo je s laganom glavoboljom u petak posle posla. Pripisala sam je vrućini i gradskom prevozu - znate i sami kako može da bude.

Legla sam da spavam i dva sata kasnije ustala sam tresući se. Napolju je bilo trideset plus, a meni Sibir što je možda ironično jer sam primila tri doze vakcine "Sputnjik". Celo telo me je nenormalno bolelo i imala sam jaku vrtoglavicu.

Odmah sutradan otišla sam da se testiram i naravno, nalaz je bio pozitivan.

Dali su mi antibiotik i vitamine kao terapiju uz savet da se odmaram.

Gužve zaista nije bilo, bila sam jedina koja je u Zemunu u tom trenutku došla da se testira.

Danas je četvrti dan kako imam koronu i temperatura je spala, ali se i dalje osećam zaista slabo. "

1 / 3 Foto: RTS/Printscreen

Podsećamo, Branislav Tiodorović je rekao nedavno da četvrtu dozu vakcina protiv korona virusa treba preporučiti onima koji imaju imunodeficijenciju.

U danima kada broj zaraženih ponovo raste i svakoga dana prelazi hiljadu novoobolelih, ponovo se aktuelizovala vakcinacija.

U Srbiji je četvrta doza vakcine protiv COVID-19 dostupna svim građanima.

Epidemiolog Tiodorović međutim, ističe koje su to kategorije stanovništva kojima je četvrda doza neophodna.

"To su stanovnici čiji je imunitet oslabljen, hronični teški bolesnici, starije osobe preko 60 godina. Ta četvrta doza će njih ipak na neki način zaštititi, ako ništa drugo da ne budu ugroženi životno, da ne stignu na respirator, pa zar to nije dovoljno", rekao je on.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.