5 ZEMALJA OGRANIČILO SRBE EPIDEMIOLOŠKIM MERAMA: Ako nemate VAKCINU ili PCR test nema ULASKA KOD NJIH!
Ilustracija, Foto: Profimedia

obratite pažnju!

5 ZEMALJA OGRANIČILO SRBE EPIDEMIOLOŠKIM MERAMA: Ako nemate VAKCINU ili PCR test nema ULASKA KOD NJIH!

Pre putovanja proverite aktuelne informacije na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Srbije

Objavljeno: 08:16h

Španija, Francuska, Holandija, Malta i Luksemburg su jedine zemlje na evropskom tlu u kojima su još uvek na snazi određena ograničenja za putnike. Ipak, zbog sve većeg broja zaraženih, savetujemo da pre putovanja proverite aktuelne informacije na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Da biste uživali u zemlji sangrije i paelje, morate pripremiti negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili negativan antigenski test koji ne sme biti stariji od 24 časa. Vakcinisani putnici bi trebalo da prilože potvrdu o kompletnoj vakcinaciji. Da bi ta potvrda bila priznata, mora biti izdata od strane nadležnih institucija, i to najmanje 14 dana nakon primljene druge doze vakcine, a najduže nakon 270. Ako je potvrda istekla, njena validnost se produžava primanjem treće doze vakcine. Sve vakcine koje je zvanično odobrila Evropska agencija za lekove i Svetska zdravstvena organizacija su priznate na tlu Španije, što znači sve vakcine koje su bile dostupne i građanima naše zemlje, izuzev „sputnjika V”. Ako je putnik i primio tu vakcinu, potvrda mu može biti validna ukoliko je treća, takozvana buster doza bila jedna od priznatih vakcina. Takođe, putnici imaju pravo da prilože validan dokaz o preležanoj bolesti koji je izdat najranije 11 dana od prvog pozitivnog testa na koronavirus. Počev od datuma prvog pozitivnog testa, ta potvrda važi 180 dana.

HOLANDIJA

Ako ne poseduju validan sertifikat o potpunoj vakcinaciji, državljanima naše zemlje neće biti dozvoljen ulazak u Holandiju, osim ako nije u pitanju lice koje ima regulisan boravak u toj zemlji. Opšta je preporuka da se po dolasku u Holandiju putnici propisno testiraju.

1 / 15 Foto: Profimedia

LUKSEMBURG

Pod uslovom da su vakcinisani nekom od vakcina koje je odobrila Evropska agencija za lekove, i to onim proizvođača „Fajzer”, „Džonson & Džonson”, „Moderna” i „Astrazeneka”, naši državljani mogu ući u Luksemburg. Takođe, mogu priložiti dokaz o preležanoj bolesti ako imaju važeći sertifikat o vakcinaciji, odnosno oporavku, koji mora da bude kompatibilan sa EU sertifikatom i važi devet meseci od prijema druge doze izabrane vakcine. Dokaz o oporavku od bolesti važi 180 dana od pozitivnog testa, dok sertifikat o takozvanoj buster dozi ima neograničeni rok trajanja.

FRANCUSKA

Ukoliko su u pitanju putnici koji su propisno vakcinisani, dovoljno je da prilože validan dokaz za to kada putuju u Francusku. Međutim, ako je neki putnik nevakcinisan, ima obavezu da priloži ili negativan rezultat PCR testa ne stariji od 72 sata ili antigenski ne stariji od 48 sati. Takođe ima pravo da priloži važeći dokaz o oporavku od bolesti, to jest pozitivan rezultat testa urađenog najmanje 11 dana, a najviše šest meseci od momenta polaska. Sve navedeno odnosi se na putnike starije od 12 godina.

MALTA

Zeleni sertifikat sa čitljivim QR kodom koji je izdavan u našoj zemlji smatra se zvanično priznatim na Malti, i to za sve vakcine koje su priznate od strane Evropske medicinske agencije. To znači da su priznate vakcine sledećih proizvođača: „Fajzer”, „Džonson & Džonson”, „Moderna”, „Astrazeneka” i „Novavaks”. Važećim se smatra sertifikat ako je prošlo najmanje 14 i ne više od 270 dana od primanja poslednje doze primarne vakcinacije ili ako je putnik primio i treću, takozvanu buster dozu. Putnici koji ne poseduju validan sertifikat o vakcinaciji koji je priznat na Malti imaju obavezu da prilože negativan PCR test ne stariji od 72 sata, izdat od strane akreditovane laboratorije na engleskom jeziku ili preveden na engleski, pa overen od strane nadležne laboratorije, odnosno lekara. Imaju pravo da prilože i negativan brzi antigenski test, uz uslov da nije stariji od 24 časa i da je u formatu EU digitalnog kovid-19 sertifikata. Mogu priložiti i dokaz o preležanoj bolesti ne stariji od 180 dana.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.