OVO SU PAPRENE KAZNE ZA PREKRŠAJE U GRČKOJ! Idu do 700 evra, a zbog OVOG se i UDVOSTRUČUJU (FOTO)
Ilustracija, Foto: Profimedia

AU!

OVO SU PAPRENE KAZNE ZA PREKRŠAJE U GRČKOJ! Idu do 700 evra, a zbog OVOG se i UDVOSTRUČUJU (FOTO)

Policija ima pravo da oduzme registarske tablice nepropisno parkiranih automobila širom Grčke

Objavljeno:

Jedan naš sugrađanin se sopstvenim prevozom zaputio na letovanje u Grčku i, kako je naveo u jednoj Fejsbuk grupi, zbog nepropisnog parkiranja morao je da plati kaznu 40 evra, a uz to mu je policija oduzela registarske tablice.

Napisao je da se zbog novonastale situacije obratio konzulatu u Solunu i da su mu poručuli da je zakon jednostvno takav i da se procedure moraju poštovati.

- Imam neprijatno iskustvo. U Polihronu nam je policija skinula tablice sa automobila zbog nepropisnog parkiranja, a i pored plaćene kazne od 40 evra odbijaju da ih vrate, uz obrazloženje da je to drugi deo kazne. Dvadeset dana bez tablica. Kako nam se "odmor" završava za dva dana, rečeno nam je da će nam tablice poslati konzulat za Beograd za jedno mesec dana. Dobijam različite informacije o tome da li mogu vozilom bez tablica da se zaputim za Beograd. Pozvao sam i konzulat u Solunu, gde mi je rečeno da je jednostavno takav zakon. Ovo je sramota i bruka - napisao je ovaj čovek.

Grčka
foto: Facebook/Printscreen/Grčka info

- Da se odmor ne bi pretvorio u noćnu moru, naši građani bi trebalo da se informišu o propisima koji važe u Evropskoj uniji, kao i kaznama za saobraćajne prekršaje - upozorava prof. Milan Vujanić sa Saobraćajnog fakulteta. Dodaje da su kazne u Grčkoj rigoroznije u odnosu na Srbiju i da se niko ne može "vaditi" na to da nije znao.

- Kada ljudi putuju u drugu državu moraju da pročitaju kakva pravila važe u stranoj zemlji, jer ako neko kaže da nije znao pa je napravio prekršaj, to ga neće osloboditi od odgovornosti, jer zakon zabranjuje nepoznavanje. Grci jednostavno žele da spreče nedozvoljeno parkiranje i to mnogim našim turistima može zadati brojne glavobolje ako se nisu informisali na vreme - objašnjava Vujanić.

Grčka, Tablice, Parking
foto: Profimedia

Naš sagovornik napominje da su tablice na automobilu kao lična karta koju morate da imate.

- Propisi koji važe u Grčkoj su sigurno legalni i moraju da se poštuju, a onom ko ih ne poštuje mogu da zadaju glavobolje. Nepropisno parkiranje i te kako može da pokvari letovanje. Dok sa druge strane bez tablica na vozilu ne može da se pređe granica - zaključuje prof. Vujanić.

Nakon nekoliko dana problem koju je podelio naš sugrađanin dobio je neočekivani obrt.

Čovek
foto: Facebook

- Ćao, dobre vesti. Danas 14. 7. su nam vraćene tablice posle druge molbe i urgiranja na više strana. Hvala svima na podršci, a nekome i na pomoći - napisao je on.

Kazne za vozače

Policija ima pravo da oduzme registarske tablice nepropisno parkiranih automobila širom Grčke. Ovo se ne odnosi samo na vozila registrovana u Grčkoj, već i na vozila sa stranim tablicama, piše portal Grčkainfo.

Grčki policajci mogu napisati novčane kazne, ali nisu ovlašćeni da ih naplaćuju. Kazna se mora platiti u ekspozituri pošte (ELTA) ili banke u roku od 10 dana. Prekoračenje brzine do 20 km/h iznosi 100 evra, a više od od 50 km/h 350 evra (moguće tužba), uz isključenje iz saobraćaja na 60 dana.

Ukoliko prođete kroz crveno svetlo kazna je 700 evra, a ako usledi tužba ona se može udvostručiti. Što se tiče kršenja zabrane preticanja, kazna je od 350 evra, dok je prelazak preko pune linije kažnjiv od 200 evra i, eventualno, 20-dnevna zabrana vožnje. Kada je reč o prekršaju parkiranja, kazne se kreću od 40 do 80 evra, uz oduzimanje vozačke dozvole na 10 i saobraćajne na 20 dana, kao i skidanje tablica sa vozila. Ukoliko vozilo parkirate na mestu za vozače sa invaliditetom kazna je 150 evra i oduzimanje vozačke i saobraćajne dozvole na 10 dana.

1 / 5 Foto: Profimedia

Ukoliko vam policajci uhvate da vozite bez pojasa kazna je 350 evra, dok za korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje kazna iznosi 100 evra. Za motocikliste kazna je 150 evra. Takođe, ako vozite u papučama kazniće vas sa 50 evra. Maksimalni dozvoljeni nivo alkohola u krvi je 0,5 promila. Ako je nivo alkohola u krvi veći od 0,5 i manji od 0,8, onda će vozač biti kažnjen sa 200 evra.

Ako je nivo alkohola u krvi veći od 0,8 i manji od 1,1, vozač će biti kažnjen novčanom kaznom od 700 evra i oduzimanjem vozačke dozvole do tri meseca. Ako nivo alkohola u krvi prelazi 1,1 promila, onda je kazna od 1.200 evra, oduzimanje vozačke dozvole do šest meseci i moguća kazna zatvora do dva meseca. Ponovljena konzumacija alkohola preko 1,1 promil u roku od dve godine - novčana kazna od 2.000 evra, gubitak vozačke dozvole do pet godina i moguća kazna zatvora do šest meseci.

1 / 5 Foto: Profimedia

Za vozače čiji je vozački staž manji od dve godine, kao i za motocikliste, dozvoljeni nivo alkohola u krvi je 0,2 promila. Ako je nivo alkohola u krvi takvih vozača veći od 0,2 i manji od 0,8 promila, onda će vozač biti kažnjen sa 200 evra. Takođe, kazna za kršenje pravila korišćenja kratkih svetala iznosi 80 evra.

Bonus video:

24:03

CENTRALNI DNEVNIK 16.07.2022.

(Espreso/24 sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.