NOVI TALAS KORONE JE VEĆ NA VRATIMA: Član kriznog štaba UPOZORAVA! Očekuje se nekoliko HILJADA ZARAŽENIH
Ilustracija, Foto: Ana Paunković, Zorana Jevtić, Profimedia

moramo biti na oprezu

NOVI TALAS KORONE JE VEĆ NA VRATIMA: Član kriznog štaba UPOZORAVA! Očekuje se nekoliko HILJADA ZARAŽENIH

Na primer, u ambulanti Savski venac smo u junu imali 30 ili 40 pacijenata dnevno, sada ih imamo 150, ukazao je on

Objavljeno:

Već sledeće nedelje može se očekivati oko 4.000 novoobolelih na dnevnom nivou, navodi član Kriznog štaba i direktor Doma zdravlja Savski venac profesor Zoran Bekić.

Zoran Bekić je gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a naveo da se povećava broj obolelih od korone na dnevnom nivou, kako među odraslim tako i među decom.

Zoran Bekić
foto: Printscreen/TV Pink

- Brojevi su ponovo počeli da rastu toga smo svi svesni. Počtkom juna smo imali 300 inficiranih pacijenata dnevno, a sada je taj broj negde oko 2.500 i više. Svake nedelje se uveća broj zaraženih pacijenata za 50 odsto. Nije kao što je bilo u januaru kada smo imali između 500 i 600 novoobolelih, ali rastu brojevi inficiranih, rastu brojevi inficirane dece. U junu smo imali jedno do dvoje inficirane dece nedeljno, sada imamo otprilike dvoje ili troje dnevno, u petak je bilo četvoro dece - navodi Bekić.

Dakle, dodaje on, to su brojevi koje možemo očekivati po svim trendovima da će sigurno da rastu u narednom periodu.

- Sada imamo oko 2.000 hospitalizovanih pacijenata, ali svaki dan postoji povećan broj prijama u odnosu na otpuste. Ako pogledamo takav trend sigurno je da ćemo u narednih nekoliko nedelja možda doći i do četvorocifrenih brojeva za hospitalizovane pacijente. Već sledeće nedelje može se očekivati oko 4.000 novoobolelih na dnevnom nivou - ocenjuje Bekić.

Koronavirus
foto: RINA

Ukazuje da će se kako dani prolaze povećavati broj obolelih na dnevnom nivou, ali i broj hospitalizovanih i broj preminulih od posledica kovida-19.

- Tokom leta i jeseni mogu očekivati da će ti brojevi samo da rastu. Kako rastu brojevi hospitalizovanih pacijenata, naravno da imamo uvek ugrožene pacijente koji su tada u težem stanju i sigurno će rasti broj preminulih osoba - navodi gost Jutarnjeg dnevnika.

Ukazuje da je već sada raste pritisak na kovid sistem u Srbiju.

- Na primer u ambulanti Savski venac smo u junu imali 30 ili 40 pacijenata dnevno sada ih imamo 150 - ukazuje Bekić. Najčešće se, ukazuje gost Jutarnjeg dnevnika zaražava radno sposobno stanovništvo i mladi.

- Oni su najviše u kontaktima, najmanje su imunizovani i oni su ciljna grupa kod kojih se najviše vidi taj procenata zaražavanja mada on postoji u svim starosnim grupama - kaže Bekić. Govoreći o simptomima navodi da su to - povišen atemperatura, bol u grlu, kostima, mišićima, kašalj.

- Ali možemo da kažemo da se poslednjih dana viđamo teže kliničke slike sa povišenom telesnom temperaturom - ističe Bekić.

Ukazuje da smo došli do sedmog talasa korone.

- Mislim da smo stekli jedno iskustvo i znamo šta nas čeka u budućem periodu. Ali, moramo poći od sebe i pokazati pre svega liččnu odgovornost i prema sebi i prema svojim najbližima - zaključio je Bekić.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.