OVO NISTE ZNALI O IMENU MARINA: Ima JAKU simboliku, a evo koliko je POPULARNO u SVETU
Ilustracija, Foto: Printscreen/Republički zavod za statistiku

ZNAČENJE IMENA MARINA

OVO NISTE ZNALI O IMENU MARINA: Ima JAKU simboliku, a evo koliko je POPULARNO u SVETU

Izvedena imena od ženskog ličnog imena Marina, mogu biti ženska ali i muška

Objavljeno:

Iako je u poslednjih nekoliko godina ime Marina bilo nepravedno „zapostavljeno“, njegova se popularnost i „stara slava“ polako vraćaju i ovo žensko ime se sve češće sreće među imenima koja se daju novorođenim devojčicama u zemljama regiona ali i u celom svetu.

Najpopularnija pesma koja je posvećena nekoj Marini, jeste ona koju je izvodio italijanski pevač Roko Granata, a koja je napisana još davne 1959. godine, i zove se „Marina, Marina, Marina“.

Poreklo ženskog vlastitog imena Marina

Ime Marina je poreklom iz latinskog jezika, i potiče od reči „marine“, što ima značenje „morska pena“.

Marina se u grčkoj mitologiji smatra zaštitnicom moreplovaca, a veruje se da ima i neku blisku povezanost sa grčkom boginjom Afroditom, a za koju se upravo smatra da je rođena iz morske pene, i da je zato bila nesvakidašnja lepotica i simbol ljubavi i plodnosti.

Neki etimolozi veruju da je ime Marina, varijacija ličnog imena Marija, ali je to malo verovatno jer se ovo žensko ime pojavilo još u XIII veku, a kao originalno vlastito ime u Grčkoj i Italiji.

Takođe, postoje ineke pretpostavke da ime Marina potiče od muške imenice „Mario“ ili pak reči „mariore“, ali njegovo značenje ostaje isto, a što će u daljem tekstu biti i opisano malo detaljnije.

Šta znači ime Marina?

Bez obzira na pretpostavljeno poreklo, odnosno na to koja je od pomenutih hipoteza najtačnija, značenje imena Marina je „morska“; „rođena iz morskih talasa“; „morska sirena“, dok savremeni prevod reči znači „morska luka ili pristanište“.

Ime Marina se prevodi kao „žena rođena na moru“ ili „osoba potekla iz morskih dubina“; „ona je tajna, plavetnilo, misterija, neuhvatljivost“ i odlikuje se „lakoćom postojanja“ jer je ona sama po sebi žena „proistekla iz talasa“ ili „morska pena“.

Zastupljenost ženskog ličnog imena Marina u zemljama regiona

U Srbiji se žensko ime Marina, na listi od stotinu najpopularnijih imena za sve devojčice, prema podacima iz 2016. i 2017, godine, nalazi na 90. mestu;

U Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i u Republici Srpskoj, se ovo žensko lično ime, „pozicionira“ nešto lošije, pa se ne nalazi na listi od stotinu najpopularnijih ženskih imena, ali su zato njegove ili varijacije ili skraćenice i izvedenice (Maša; Martina; Maria; Mariora i Marieta), nešto bolje i više rangirane;

Ime Marina je međutim, veoma popularno u Italiji, Grčkoj, Bugarskoj, Makedoniji, Rumuniji, te u Francuskoj, Rusiji, Španiji; Portugaliji, Švedskoj i Nemačkoj (tako se prema podacima iz 2001. godine, ime Marina u Francuskoj nalazilo među 90 najtraženijih ženskih imena; u Švedskoj je to ime prema statistici iz iste godine bilo između prvih trista imena za žensku decu; dok je čak ime i popularno u SAD-u, iako se nalazi na „obimnijoj“ listi od hiljadu najtraženijih ženskih imena).

Nadimci, izvedena i skraćena imena ženskog imena Marina

Najpopularniji nadimci od ženskog imena marina su – Mara; Maša; Maki; Makica; Mašenka; Meri; Mare ili Mari.

Izvedena imena od ženskog ličnog imena Marina, mogu biti ženska ali i muška, a najpoznatija su Maria; Martina; Mariora; Marijeta; Martena; Marita; Marica; Marija; Marijela, te i muške forme Marin; Mario; Martin; Marior; Marko; Marinko; Marijo ili Mare.

Poznate ličnosti sa vlastitim imenom Marina

Marina Abramović – srpska umetnica svetskog ranga; performer i konceptualni umetnik;

1 / 4 Foto: Profimedia

Marina Anfrejevna Pupenina (Marina Aleksandrova) – ruska filmska i pozorišna glumica;

Marina Koržova (Marina Aitova) – kazahtanska atletičarka u disciplini skok u dalj;

Marina Aleksić – srpska glumica;

Marina Aleksandrovna Arzamasava – atletičarka iz Belorusije; disciplina trčanje na 800 metara;

Marina Sergejevna Abrosimova (umetničko ime Maksim) – ruska pop pevačica;

Marina Kotevska – srpska TV voditeljka i manekenka;

Marina Perazić – hrvatska pevačica;

Marina Maljković – srpski košarkaški trener;

Marina Munćan – srpska atletičarka;

Marina Tucaković – srpski tekstopisac i „hitmejker“;

Marina Visković – srpska pop pevačica;

Marina Marković – srpska košarkašica;

Marina Ivanovna Cvetajeva – ruska pesnikinja i prozni pisac;

Marina Eraković – profesionalna teniserka sa Novog Zelanda koja je srpskog porekla;

Marina Vodeničar – srpska filmska; TV i pozorišna glumica;

Marina Lazarević – srpska glumica;

Marina Sergejevna Lizorkina – ruska pop pevačica;

Marina Rajević Savić – srpska novinarka i TV autor i voditelj; supruga fudbalske legende Dušana Duleta Savića;

Marina Mihajlovna Olenjina – balerina; osnivač baleta srpskog Narodnog pozorišta;

Marina Sirtis – engleska glumica;

Marina Zubić Cinkoski – srpska glumica.

Da li ste znali?

U brojnim zemljama sveta, slave se „imendani“ tj dani posvećeni imenu Marina, a kao jedan od najpopularnijih praznika je onaj u Srbiji, i obeležava se takozvanim „crvenim slovom“ i to kao Sveta velikomučenica Marina odnosno Ognjena Marija, a koju pravoslavni vernici „praznuju“ 30. jula svake kalendarske godine;

U Bugarskoj i u Grčkoj se dan posvećen ličnom imenu Marina, obeležava 17. jula; u Francuskoj se pomenuti „imendan“ proslavlja 20. jula; u Češkoj se Marina „slavi“ 10. oktobra; dok se pak u Poljskoj i Litvaniji „imendan“ obeležava 18. juna;

Postoje i neke zemlje u kojima se ime Marina „slavi“ i po nekoliko dana u istoj godini, te se tako u Rusiji „imendan“ praznuje 12. marta, 30. jula i 29. decembra, dok se i u Letoniji obeležava dva puta godišnje tj 25. marta i 22. jula;

U Švedskoj „imendan“ posvećen Marini obeležava se 20. novembra, dok se u takođe u Slovačkoj pomenuto ime „svetkuje“ 8. decembra;

Pored pomenute pesme o Marini, a koja je legendarna italijanska šansona, poznate su i rok verzije a koje su o ženi ovog imena, otpevale dve rok grupe sa prostora bivše Jugoslavije – grupa „Azra“, i grupa „Prljavo kazalište“.

(Espreso / znacenjeimena.net)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.