HAOS NA BEOGRADSKOM AERODROMU, KORONA SVE ZAMRSILA: Kofera ima više nego ljudi, EVO ŠTA SE DEŠAVA (VIDEO)
Koferi, Foto: AP/EPA/Andrej Cukić, Printscreen

teška situacija u celom svetu

HAOS NA BEOGRADSKOM AERODROMU, KORONA SVE ZAMRSILA: Kofera ima više nego ljudi, EVO ŠTA SE DEŠAVA (VIDEO)

Gužve na aerodromima su velike, a danas se pojavila fotografija sa beogradskog aerodroma "Nikola Tesla" u kom vlada bukvalno havarično stanje

Objavljeno: 13:03h

Sezona letovanja uveliko je počela, a mnogi se odlučuju da na egzotične destinacije krenu avionom.

Gužve na aerodromima su velike, a danas se pojavila fotografija sa beogradskog aerodromatt u kom vlada bukvalno havarično stanje.

Naime, na aerodromu čini se da ima više kofera i torbi nego ljudi, a u poslednje vreme sve je više otkazanih letova na aerodromima širom sveta. Problemi sa koferima takođe su svakodnevnica na mnogim aerodromima, a razlozi za to, kako smo pisali, su što navnodno nema dovoljno osoblja koje bi moglo da postigne da sve ide kao po loju.

Kako bismo iz proverili šta se dešava sa letovima i globalnom krizom koja je zahvatila avio-industriju kontaktirali smo Er Srbiju.

Boško Rupić direktor za Komercijalu i strategiju za Espreso portal otkrio je kakva će situacija biti sa letovima i šta možemo da očekujemo u naredno periodu obzirom da je sezovana u punom jeku.

Šta je glavni uzrok otkazivanja letova?

"U ovom trenutku, situacija u putničkom avio-saobraćaju u celoj Evropi opterećena je velikim izazovima, koji se pre svega odnose na posledice dvogodišnje krize usled pandemije korona virusa, te posledična ograničenja u putovanjima i veliko smanjenje tražnje. Nedostatak radne snage i štrajkovi već su izazvali poremećaje u Londonu, Amsterdamu, Parizu, Rimu i Frankfurtu ovog proleća. Do sada ovog leta, planovi putovanja su više puta ometani mešavinom faktora kao što su nedostatak osoblja i loše vreme koji su doveli do kašnjenja i otkazivanja letova", kaže naš sagovornik i dodaje:

Putovanje, Putovanja, Turisti, Turizam, Aerodrom, Autobus, Ljudi, Odmor, Avion, Avioni
foto: Profimedia

"U našem slučaju, Er Srbija je bila prinuđena da otkaže popodnevne letove subotom i nedeljom tokom čitavog jula, počev od subote, 9. jula 2022. godine, između Beograda i Londona, po dobijanju informacije sa aerodroma Hitrou da nije moguća opsluga popodnevnih letova. Pored toga, Er Srbija dobila je jednostrani zahtev od aerodroma Shipol u Amsterdamu da od četvrtka, 7. jula, do kraja jula smanji broj sedišta u ponudi na letovima iz Amsterdama ka Beogradu zbog toga što aerodrom Amsterdam nema dovoljno osoblja da bi mogao da prihvati sve putnike i svu robu. Er Srbija u ovom trenutku leti devet puta nedeljno do Amsterdama. Er Srbija je angažovala neophodno ljudstvo i avione iz svoje flote i bila je spremna da u punom kapacitetu obavi saobraćaj na vreme i u skladu sa planiranim redom letenja. S druge strane, Er Srbija nažalost ne može da utiče na spremnost aerodroma sa kojih i na koje leti", priča Rupić za portal Espreso.

Da li je avio-industrija u kolapsu?

"Ne može se tvrditi da je kompletna avio-industrija u kolapsu, ali je tačno da postoje aerodromi u zapadnoj Evropi i severnoj Americi na kojima je situacija vrlo složena. Svi sektori putničkog avio-saobraćaja, od održavanja aviona, preko zemaljskog opsluživanja, aerodroma, do avio-kompanija, suočavaju se sada sa izuzetnim sezonskim rastom tražnje s jedne strane i relativno ograničenim resursima sa druge, uključujući i manjak ljudstva. Dodatne probleme donosi i novi talas korona virusa koju dovodi do toga da se broj zaposlenih na bolovanjima povećava", pojašnjava naš sagovornik.

Er Srbija, Komercijalni letovi, Koronavirus, Korona virus, Korona-virus, Covid 19, Covid-19
foto: EPA-EFE/FABIO FRUSTACI, Ilustracija

Kakve su prognoze, do kada će ovo trajati?

"To zavisi od više faktora, ne zna se kada će se situacija stabilizovati, s obzirom na to da je tražnja za letovima porasla u velikom procentu u odnosu na prethodne dve godine, a da su se kapaciteti smanjili na minimum tokom pandemije", kaže on.

Zbog čega dolazi do otkazivanja letova na našem aerodromu?

"Kao i svi drugi aerodromi, i Aerodrom Nikola Tesla Beograd može se suočiti sa nepovoljnim vremenskim uslovima, faznim kašnjenjima usled tehničkog kvara aviona, ili kašnjenjima na drugom aerodromu, to su sve razlozi zbog kojih može da dođe do kašnjenja ili otkazivanja letova", rekao je naš sagovornik.

Boško Rupić
Boško Rupićfoto: Nebojša Mandić/Linkedin

Kako se kao putnici možemo zaštititi i kako da budemo sigurni da naš let u narednom periodu neće biti otkazan?

"Ne postoji potpuna zaštita, ono što stručnjaci preporučuju jeste da treba leteti sa avio-kompanijama koje imaju češće letove tokom dana ili nedelje, kako bi u slučajevima odlaganja ili otkazivanja letova, putnici imali alternativu i mogli da se preusmere letove u drugom terminu", objasnio je.

Koja su prava putnika?

"Prava putnika utvrđena su svetskim i evropskim standardima. Nadležne službe Er Srbije neprekidno rade na zbrinjavanju svih putnika sa tih letova, pre svega preusmeravanjem na kasnije ili alternativne letove, odnosno obezbeđivanjem hotelskog smeštaja. Za sve to vreme, Er Srbija se trudi da se za putnike obezbedi osveženje, kao i pravovremeno informisanje. Kompanija angažuje i dodatne resurse da bi se unapredila podrška putnicima", pojasnio je Boško Rupić za naš portal.

KLM će otkazati 20 povratnih letova ka evropskim destinacijama do kraja avgusta, dok je Lufthansa rekla da će samo ove sedmice otkazati 770 letova.

Evropske avio-kompanije suočavaju se s uskim grlima bez presedana, s dugim redovima putnika koji čekaju na prijavu za letove koji se vijugaju aerodromima od londonskog Hitroa do Brisela i Dizeldorfa u Nemačkoj. Poremećaji su uzrokovani sindikalnim sporovima, nedostatkom osoblja i smanjenjem troškova usred pandemije kovida-19, koja se sada kao bumerang vraća avio-prevoznicima, a ljudi jedva čekaju da putuju tokom letnih meseci zbog slabijih mera za sprečavanje širenja koronavirusa.

Niski troškovi energije i manjak osoblja muče i nemačkog niskotarifnog prevoznika Eurowings. Iz kompanije u vlasništvu nemačke Lufthanse najavili su da će podići cene za najmanje deset odsto. Nedostatak osoblja prvo se pojavio u KLM-u i na amsterdamskom aerodromu Šipol.

Redovi putnika ispred aerodroma svakodnevno su dugi stotine metara, zbog čega će u budućnosti biti otkazano najmanje 20 letova prema evropskim destinacijama, prenosi Bankar.me.

Podsetimo, pre nekoliko dana ogromno nevreme pogodilo je Beograd, a velike posledice toga osetili su i putnici na aerodromu "Nikola Tesla".

Dežurne ekipe su u subotu odmah izašle na teren i pristupile sanaciji načinjene štete, saopšteno je u saopštenju Aerodroma "Nikola Tesla".

"Situacija je od nedelje potpuno normalizovana, pričinjena materijalna šteta je minimalna, a voda i nanosi blata i šuta su očišćeni", piše u saopštenju.

Sa aerodroma navode da su pojedini delovi infrastrukture u subotu pretrpeli veliko opterećenje zbog oluje i velike količine padavina koje su izazvale štetu i kolaps na području Beograda i Srbije.

Podsećaju i da su na aerodromu u toku obimni radovi na modernizaciji i da su veliki delovi površina unutar i ispred terminala još uvek pod rekonstrukcijom i povezani sa infrastrukturom koja tek treba da se rekonstruiše ili je u fazi gradnje.

"Putnicima koji su se u vreme ove nepogode zatekli na aerodromu upućeno je izvinjenje", dodaju u saopštenju.

Bonus video:

00:53

ORLOVI SLETELI U BEOGRAD: Heroji nacije stigli na aerodrom Nikola Tesla (KURIR TV)

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.