TITO JE MRZEO OVAJ SRPSKI GRAD DO KRAJA ŽIVOTA: Evo zbog čega je izbegavao ovo MESTO, nema veze sa ZDRAVOM PAMEĆU!
Josip Broz Tito, Foto: Profimedia

NIKADA NEĆETE POGODITI

TITO JE MRZEO OVAJ SRPSKI GRAD DO KRAJA ŽIVOTA: Evo zbog čega je izbegavao ovo MESTO, nema veze sa ZDRAVOM PAMEĆU!

U njemu je bio čak sedam puta, ali uvek u prolazu

Objavljeno: 15:56h

Josip Broz Tito je, tokom 35-godišnje vladavine Jugoslavijom, na čitavom području SFRJ izbegavao samo jedan grad - i to srpski.

U njemu je bio čak sedam puta, ali uvek u prolazu. Uvek je to bilo usput, na putu ka Užicu. Istoričari smatraju da je krivac tome činjenica da ga je Broz do kraja života doživljavao kao blizak Ravnogorskom pokretu.

U njegovim očima Čačani su uvek bili, tvrde istoričari, četnici. Valjda zbog svoje blizine Ravnoj Gori i pesme "Na planini, na Jelici". S druge strane, prema izveštajima policije Kraljevine Jugoslavije iz 1940. godine, Čačak je bio ocenjivan kao ozloglašeno "komunističko leglo".

Tito je ipak imao drugačiju percepciju ovog mesta dok stariji Čačani još pričaju da su svaki put pre dolaska predsednika SFRJ ljudi tretirani kao protivnici režima uvek preventivno stavljani u pritvor i po sedam dana ranije.

1 / 6 Foto: Printscreen/Youtube/ radiogbg

Etiketu buntovničkog grada i mesta za izbegavanje zapečatila je situacija kada je za vreme druge posete Tita Čačku, baš tokom njegovog govora, verovali ili ne, nestalo struje!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.