EVO ODAKLE JOŠ VREBA OPASNOST TOKOM PAKLENIH DANA: Doktor Ristić upozorio na INFEKCIJE!
Miljko Ristić, Foto: Printscreen/youtube/JutarnjiProgramTVHappy

NIJE NAIVNO

EVO ODAKLE JOŠ VREBA OPASNOST TOKOM PAKLENIH DANA: Doktor Ristić upozorio na INFEKCIJE!

Apeluje da se iz kuće ne izlazi bez preke potrebe

Objavljeno:

Čuvajte se vrućina, ali pazite i šta unosite u organizam kako biste izbegli infekcije.

Klimatski uslovi u našoj zemlji su nepovoljni, posebno u letnjim mesecima kada dnevne temperature idu i do 40-45 stepeni Celzijusa. Ovakve vrućine ne prijaju čoveku i opterećuju organizam, kaže za „Novo jutro“ prof. dr Miljko Ristić, kardiohirurg Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje.

Ističe da svaka temperatura viša od 30 stepeni nepovoljno utiče na organizam, prvenstveno na kardiovaskularni sistem.

- Kardiovaskularni sistem se od toplote brani širenjem krvnih sudova pri čemu se gubi velika količina tečnosti, pa dolazi do ubrzanog rada srca i pojave aritmije, što srčani pacijenti teško podnose. Teško je čak i mladima koji su, što se tiče kardiovaskularnog sistema, zdravi – kaže dr Ristić.

1 / 7 Foto: Aleksandra Čolić

Apeluje da se iz kuće ne izlazi bez preke potrebe.

- Ljudi uglavnom kažu: „Ma, navikli smo se na vrućine“, ali ako nemate potrebu, ne izlazite iz kuće. Račune platite kada vrućine prođu i najbolje je ostati u zatvorenom i klimatizovanom prostoru. Ako nemate klimu, rashladite se negde pored vode – savetuje dr Ristić.

Upozorava da su leti česte i digestivne infekcije, budući da se hrana lako kvari. Zato treba biti obazriv i sa ishranom.

- Trebalo bi konzumirati najviše salate, voće, kao i napitke koji osvežavaju i koji su rashlađeni. Roštilj, kuvana jela i svu tešku hranu treba izbegavati – navodi doktor.

Dr Ristić skreće pažnju i na prelazak iz rashlađene prostorije u otvoren prostor, što može imati štetne posledice, ne samo po kardiovaskularne pacijente, već i po potpuno zdrave ljude.

- Osoba koja izađe na ovaj vreli beogradski asfalt oseća se posle izvesnog vremena može da počne da se oseća slabo i malaksalo, oseća čak i nesvesticu, a neretko i kolabira na ulici. Zato je važno uvek sa sobom imati flašicu vode kako bi se nadoknadila tečnost koju organizam izgubi zbog vrućine – kaže dr Ristić.

(Espreso / Pink)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.