SELO SA 4 SVECA I 4 CRKVE: Starije je od Šumadije, opstaje već 800 godina!
Bresnica, Foto: Printscreen/Youtube/Televizija Telemark

istorija

SELO SA 4 SVECA I 4 CRKVE: Starije je od Šumadije, opstaje već 800 godina!

Bresnica je i selo sa četiri crkve i četiri sveca

Objavljeno:

Nalazi se u samom srcu Šumadije i opstalo je 800 godina. Selo između dva velika grada poslednih godina posećuju i mnogi turisti, a meštani se nadaju da će istorija sela privući putnike iz inostranstva i kako kažu svi su dobrodošl.

Bresnica je i selo sa četiri crkve i četiri sveca.

Na dva i po kilometra od središta Bresnice vekuju bogomolja iz vremena seobe Srba sa Kosova pod vođstvom Arsenija Čarnojevića, u 17. stoleću. Stara brvnara, slavi velikomučenika Prokopija, dok je nova posvećena prepodobnoj mati Paraskevi.

1 / 3 Foto: Printscreen/Youtube/Televizija Telemark

Zatim je u samom selu 1720. godine na temeljima srednjovekovnog hrama podignuta bogomolja čija je parohija bila od Sirče do Brđana, ali su je Turci zapalili. Na pepelištu, Miloš Obrenović je u svom potonjem zemanu srezao brvnaru u slavu Pokrova presvete Bogorodice, samo što je ona s vremenom omalila te je valjalo zidati veću.

Na taj posao dao se veliki dobrotvor, meštanin i đeneral Marko Katanić. Osveštana je 1906. i posvećena apostolu Marku. Najnovija bresnička crkva, kako pripovedaju u selu, likom je navela kralja Petra Prvog da svoju zadužbinu na Oplencu učini po istim crtama.

Gde ima mesta za četiri sveca, bilo je i za petog, pa Bresničani kao seosku slavu obeležavaju Spasovdan. Spomen-česma stradalima u Drugom svetskom ratu.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.