ARSENIJE GOLIM RUKAMA HVATA ZMIJE, UHVATIO JE I POSKOKA: Ovu veštinu smatra Božijim darom! (FOTO/VIDEO)
Arsenije Hadži Basur, Foto: RINA

SVAKA MU ČAST

ARSENIJE GOLIM RUKAMA HVATA ZMIJE, UHVATIO JE I POSKOKA: Ovu veštinu smatra Božijim darom! (FOTO/VIDEO)

Hvatao je zmije na raznim lokacijama, od stambenih i ugostiteljskih objekata, preko fabričkih postrojenja do automobila

Objavljeno:

Poznati užički zmijolovac, Arsenije Hadži Basur, iza sebe ima višedecenijsko iskustvo hvatanja ovih gmizavaca. U svom gradu, ali i u čitavom okrugu, posebno ga angažuju u situacijama kada treba uloviti najotrovniju zmiju u Srbiji, poskoka, kojeg Arsenije hvata praktično golim rukama.

Za hvatanje zmija Arsenije se zainteresovao još u dečačkim danima i to vidi kao božji dar, s obzirom da ga niko tome nije učio. U početku je nailazio na neprihvatanje okoline.

Arsenije Hadži Basur
Arsenije Hadži Basurfoto: RINA

- U Srbiji te, kao i za sve, vide kao nekoga ko odskače od sredine ako nisi kao ostali. Prva spasilačka intervencija bila mi je u vojsci, kada se poskok uvukao u logor. Inače, posebno je zanimljivo to što sam odrastao sa bakom, koja nije dopuštala ni da se zmija pomene, a kamoli da se donese u kuću - kaže Arsenije za Zoomue.rs.

Hvatao je zmije na raznim lokacijama, od stambenih i ugostiteljskih objekata, preko fabričkih postrojenja do automobila.

- U jednoj fabrici se zmija zavukla u palete. Ja sam ih redom pregledao, spušten na zemlju, tako da su nam se susreli pogledi dok je bila na 30 centimetara od moje glave. Hvatao sam poskoka i kod glavne apoteke u gradu, ispod kreveca bebe, čak i kada je jednom čoveku izašla iz ventilacije u automobilu - dodaje Basur.

Smatra da je među retkim zmijolovcima u Evropi koji najotrovniju zmiju kontinenta hvataju golim rukama, a nedavno je izveo pokaznu vežbu hvatanja dva poskoka istovremeno.

Arsenije Hadži Basur
foto: RINA

- To još niko nije uradio i to je stvarno veliki rizik. Jednog poskoka sam morao da pridržavam nogom, što daje dodatnu opasnost svemu - zaključuje on.

Arsenije se takođe bavi i uklanjanjem gnezda stršljenova, a ističe da njih, kao i zmije, posebno privlače tereni na kojima dominira beli kamen, zbog čega su neki delovi Užica ugroženiji od drugih.

Bonus video:

02:08

ESPRESO ANKETA: Da li biste dali svom detetu HPV vakcinu, besplatna je i lekari su za

(Espreso/Zoomue.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.