OVAKAV SE PAKAO MOŽE DESITI AKO DETE ZABORAVITE U AUTU: Roditeljima preti ZATVORSKA kazna, doktori UPOZORILI na OVO
Ilustracija, Foto: Profimedia

NA DESETINE DECE GODIŠNJE UMIRE ZAKLJUČANO U AUTU

OVAKAV SE PAKAO MOŽE DESITI AKO DETE ZABORAVITE U AUTU: Roditeljima preti ZATVORSKA kazna, doktori UPOZORILI na OVO

Prema podacima američke Nacionalne uprave za bezbednost saobraćaja, više od pedesetoro dece je tokom 2019. umrlo u zaključanim automobilima, dok je tokom 2020. 25 mališana na isti način izgubilo život

Objavljeno:

Prošlog leta region je potresla vest da je četvorogodišnja devojčica pronađena mrtva u automobilu, u mestu Donja Piskavica kod Banjaluke.

Nakon dužeg boravka u parkiranom vozilu u dvorištu kuće, koji je bio izložen vrelom julskom suncu, devojčica je preminula zbog posledica ekstremnog pregrevanja.

Visoka temperatura u letnjem periodu rizična je kako za hrnonične bolesnike i stariju populaciju, tako i za mlade i zdrave ljudi.

Deca su u posebnom riziku, a višečasovno izlaganje ekstremnoj temperaturi naročito u vozilima može dovesti čak i do fatalnog ishoda.

Tada organizam počinje da se pregreva, a unutrašnji sistem termoregulacije kreće da otkazuje.

Pod takvim okolnostima deca umiru jer nisu u mogućnosti hidriranja i nemaju mogućnost da napuste taj prostor koji postaje jedna vrsta toplotne komore.

Iz Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” upozoravaju da deca nikada ne bi smela da ostanu u parkiranom vozilu na suncu.

- Čak i sa otvorenim prozorima temperatura u autu se za 10 minuta može popeti na 40 stepeni ako je napolju 25, a ako je napolju 35, temperatura u autu dostiže i 50. podeljak. Deca su osetljiva na ekstremne temperature, pa se mogu pregrejati tri do pet puta brže nego odrasle osobe. U slučaju pregrejavanja kod dece može doći do toplotnog udara koji može imati fatalne posledice, navodi se u saopštenju "Batuta".

Toplotni udar manifestuje se malaksalošću, razdražljivošću, pospanošću, dezorijentacijom, povišenom temepraturom, povraćanjem, konvulzijama i nesvesticom.

beba u kolima
beba u kolimafoto: Profimedia

Kako reagovati u slučaju pregrevanja deteta?

Kako objašnjavaju iz Instituta za javno zdravlje Srbije u slučaju pregrejavanja deteta važno je da dete odmah sklonite iz pregrejanog automobila i odete u hladovinu. Na taj način će temperatura tela da se snizi.

Potrebno je skinuti dete, jer će to pomoći da se rashladi i da mu koža dođe u direktan kontakt sa vazduhom. - Da bi se telo što brže i što bolje rashladilo, potrebno je da dete kvasite vodom. Rashladite ga tako što ćete pokvasiti peškir mlakom vodom i njime ga osvežavati. Preporučuje se da položite hladne obloge na vrat, prepone, i pod pazuh. U predelu tih delova tela se nalaze krvni sudovi najbliži koži, pa se hlađenjem tih područja ubrzava snižavanje temperature celog tela, navode iz "Batuta" i dodaju da je od velike važnosti da dete ne dehidrira.

- Dajte mu tečnost, a ako je već dehidriralo (uznemirenost, razdražljivost, pospanost, klonulost, hladna koža, tokom plakanja nema suza, suve usne, suv i obložen jezik, upale oči, uvučena fontanela kod beba i sl.) dajte detetu po nekoliko gutljaja na svakih petnaestak minuta. Ukoliko detetu ne bude bolje, hitno ga odvesti u najbližu zdravstvenu ustanovu, stoji u saopštenju Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”.

Važno je dete adekvatno zaštiti od sunca
Važno je dete adekvatno zaštiti od suncafoto: Profimedia

Šta se događa prilikom toplotnog udara?

Telesna temperatura deteta koje provede u automobili sat vremena može da dostigne 38 stepeni Celzijusa, što dovodi do hipotermije, znojenja i žeđi.

Posle 90 minuta telesna temperatura može da naraste na 39 stepeni. Tada dete počinje da se znoji, javlja se crvenilo na koži i povećava broj otkucaja srca. Za decu koja boluju od epilepsije ova situacija je još kritičnija - ona počinju da se grče.

Posle 150 minuta provedenih u automobilu na suncu javljaju se temperatura od 40 stepeni, nesvestica, dehidracija, slabost, povraćanje i otežano disanje.

Ukoliko je automobil tamne boje, reakcije dečjeg organizma na toplotni udar odvijaju se još brže.

Dete u automobilu tokom vrelom dana
Dete u automobilu tokom vrelom danafoto: Profimedia

Tako, ako dete provede 65 minuta u automobilu koji je parkiran na suncu počinje obilno da se znoji i uvećava mu se broj otkucaja srca, a paralelno se javljaju nesvestica, slabost, dehidracija, povraćanje i otežano disanje, piše Telegraf.

Posle 170 minuta temperatura tela iznosi 41 stepen Celzijusa, javljaju se jaka glavobolja, vrtoglavica, zbunjenost, halucinacije i delirijum. Tada je neophodno potražiti hitnu medicinsku pomoć.

Kazna zatvora i do 3 godine

U Krivičnom zakoniku Srbije ovo krivično delo zavedeno je pod članom 193 -"Zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica":

"Roditelj, usvojilac, staralac ili drugo lice koje grubim zanemarivanjem svoje dužnosti zbrinjavanja i vaspitavanja zapusti maloletno lice o kojem je dužno da se stara, kazniće se zatvorom do tri godine", navodi se u Krivičnom zakoniku

Crna statistika

Osim slučaja devojčice iz Republike Srpske, prošle godine je pitanje bezbednosti dece u automobilima tokom leta otvorio i slučaj Nemice koja je sina ostavila u zaključanom automobilu na suncu u Gospiću.

Dečak u Kninu je početkom juna 2021. godine preminuo zbog pregrejavanja u vozilu.

U Rovinju je 4. jula u vozilu bio ostavljen četvorogodišnji dečak, koji je u teškom stanju prevezen u riječku bolnicu. Sličan se slučaj dogodio mesec dana pre toga u Sinju.

Prema podacima američke Nacionalne uprave za bezbednost saobraćaja, više od pedesetoro dece je tokom 2019. umrlo u zaključanim automobilima, dok je tokom 2020. 25 mališana na isti način izgubilo život.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.