DO SREDNJE SA ČAK 98, A NEGDE ZA SAMO 35 POENA! Mala matura je u toku, ovde je NAJTEŽE I NAJLAKŠE upasti!
Ilustracija, Foto: Dragana Udovičić

važno za one koji još nisu prelomili

DO SREDNJE SA ČAK 98, A NEGDE ZA SAMO 35 POENA! Mala matura je u toku, ovde je NAJTEŽE I NAJLAKŠE upasti!

Prema podacima koji su objavljeni u Informatoru o radu za prošlu godinu, tokom 2021. godine najviše je moralo da se "zapne" kada je upis u srpske medicinske škole i gimnazije u pitanju

Objavljeno:

Mala matura danas je sa polaganjem testa iz srpskog jezika i književnosti zvanično počela, te će nakon još dve provere znanja iz matematike i kombinovanog testa koji su planirani za sutra i prekosutra navršeni osnovci imati jasniju sliku koje su to srednje škole koje će na osnovu ostvarenih poena moći da upišu.

Prema podacima koji su objavljeni u Informatoru o radu za prošlu godinu, tokom 2021. godine najviše je moralo da se "zapne" kada je upis u srpske medicinske škole i gimnazije u pitanju, dok su zanatske i stručne škole iziskivale manje napora, kao i manji broj ostvarenih bodova, pa je tako negde za "upad" bilo potrebno blizu 100 poena, dok je ponegde upis bio moguć i sa minimumom, tačnije sa samo 35 bodova, gde prijemni ispit i nije bio potreban.

1 / 3 Foto: Dragana Udovičić

Za gimnazije i medicinske škole potrebno i više od 98 poena

Kada je Beograd u pitanju, u njemu je svakako najteže upisati gimnazije koje su "na boljem glasu" i koje spadaju u red najpopularnijim, te je za upis takvih prošle godine bilo potebno od 90 do čak 98 poena, pa su mukotrpan rad od šestog do osmog rada, kao i briljantan uspeh na maloj maturi bili neophodni za osnovaca koji su se za njih odlučili.

Tačnije, tokom 2021. godine gimnazije koje se nalaze u centru srpske prestonice iziskivale su najviše poena. Jedna od takvih je Treća beogradska gimnazija gde je za upis na matematički smer bilo potrebno 97,08 poena, dok je, isto u toj ustanovi, samo za društveni smer neophodno bilo imati 94,66 bodova.

Slična situacija je i u ostalim beogradskim gimnazijama - Četrnaestoj, Šestoj, Petoj, Četvrtoj i Prvoj gde je broj potrebnih bodova za upad išao od 90 do 94 poena.

Ilustracija
Ilustracija foto: Stefan Jokić

Pored gimnazija, tokom prošle godine budućim srednjoškolcima nije bilo lako ni kada je upis u Vazduhoplovnu akademiju u Beogradu u pitanju, jer je i za nju minimalan broj potrebnih bodova bio iznad 95, tačnije 96,19, i to na smeru avio tehničar.

Nakon Beograda, i Novi Sad se može pohvaliti srednjim školama u koje se o upisu ne može razmišljati ukoliko nije ostvaren izvanredan uspeh na prijemnom i tokom osnovnog obrazovanja, jer je u ovom gradu tokom 2021. godine za upis gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" bilo potrebno bezmalo 100 poena, odnosno 98,38.

Slična situacija bila je i u ostalim novosadskim gimnazijama u kojima oni bez minimum 90 poena nisu imali šta da traže, i za koje je upis u iste bio nemoguća misija, dok je i sa Medicinskom školom u ovom gradu stanje bilo identično, pa su oni koji su želeli da upišu smer zubni tehničar morali da ostvare minimum 93,96 poena.

U tećem po veličini gradu u Srbiji, Nišu, takođe su gimnazije te koje prednjače kada je broj potrebnih bodova za upis u pitanju, pa je tako za upad u nišku gimnaziju "Bora Stanković" na matematičkom smeru ob bio ostvariv jedino za učenike koji su skupili minimum 94,65 poena. Za par poena manje bilo je moguće upisati Prvu gimnaziju u tom gradu, odnosno za nju je bilo dovoljno 91,73 poena.

Ilustracija
Ilustracija foto: Ana Paunković

"Upad" i sa 35 poena

Pored srednjih škola za koje je potrebno dobro "zagrejati stolicu" i skupiti oko 100 poena, u našoj zemlji postoje i one srednjoškolske ustanove koje ne iziskuju toliko trude i koje se mogu upisati sa minimalnim brojem poena, odnosno sa samo 35.

Takve škole svakako postoje i u Beogradu, pa u ovom gradu budući srednjoškolci za malo poena sebi mogu obezbediti mesto u zanatskim i stručnim školama na više opština.

Naime, za smer obućara u Tehničkoj školi za dizajn kože u 2021. godini bilo je potrebno svega 50,10 bodova, dok je još i manje bilo potrebno onima koji su se odlučili za smer "modni krojač" u Školi za dizajn tekstila gde je bilo dovoljno 47,80 poena.

Sličan broj poena u srpskoj prestonici zahtevale su i Tehnička škola GSP u kojoj je za autoelektričara bilo potrebno ostvariti 49,09 poena, dok je za smer bravar-zavarivač bilo dovoljno nešto manje - 48,54.

Budući pekari i mesari takođe su mogli da se upišu sa minimalno ostvarenih bodova, jer je za pekara u opštini Grocka bilo potrebni 47,03 poena, a za mesara sam minimum minimuma koji je iznosio 42,93 bodova, dok su oni kojima je želja bila da upišu smer mehaničke grejne i rashladne tehnike u beogradskoj mašinskoj školi "Kosmaj" put do toga bio, sasvim sigurno najlakši, jer je za isti bilo dovoljno svega 42,11 poena.

Ilustracija
Ilustracija foto: Profimedia

Kada je Niš u pitanju, u tom gradu je prethodne godine najlakši upis bio u Prehrambeno-hemijskoj školi, i to na smeru za pekara, koji se upisivao sa 35,57 poena, dok je za mesara bilo potrebno više - 41,81.

Lak upad i Nišu bio je zagarantovan i u Ugostiteljsko-trgovinskoj srednjoš školi u Nišu u kojoj je za smer konobara bilo potrebno 41,66 bodova, a za smer poslastičara nekoliko poena više, odnosno 48,24.

Jedna od niških škola za koju je bio dovoljan minimala broj bodova tokom protekle godina bila je svakako i niška stručna škola "Dušan Trivunac Dragoš", jer je za njihov smer trgovca bilo potrebno svega 39,46 bodova ostvarenih tokom osnovnog obrazovanja i male mature.

Pored Beograda i Niša i pojedine novosadske srednje škole nude mogućnost lakšeg upada, odnosno upis u iste za one učenike koji i nisu baš briljirali, kako tokom osnovnog obrazovanja, tako i na samoj maloj maturi.

Jedna takva je upravo Srednja mašinska škola u Novom Sadu, gde je u 2021. godini za upis na smer bravar-zavarivač bilo potrebno 43,17 poena.

Kada je o konobarima i kuvarima reč, oni su u ovom gradu morali da pokažu malo bolje rezultate nego njihovi vršnjaci u ostalim delovima Srbije, ali svakako ne previše, jer je za smer konobara bilo potrebno 52,55 poena, dok je za smer kuvara ta brojka bila drastično veća u odnosu na druge gradove i iznosila je čak 73,08 bodova, a u okviru srednje škole "Svetozar Miletić".

Malo poena u Novom Sadu bilo je potebno i budućim frizerima, jer je za upad na taj smer u novosadskoj Tehničkoj školi "Pavle Savić" bilo potrebno skupiti 53,87 poena, dok je sa mesarima i pekarima situacija bila ista kao i u ostalim gradovima u Srbiji, gde je za upis u bilo dovoljno oko 43 poena.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.