JEDAN ZADATAK JE DOBRO NAMUČIO OSMAKE KOJI SU DANAS POLAGALI: Kako biste se vi snašli?
Mala matura, Foto: Dragana Udovičić

MALA MATURA

JEDAN ZADATAK JE DOBRO NAMUČIO OSMAKE KOJI SU DANAS POLAGALI: Kako biste se vi snašli?

Osmacima je preostalo da polažu sutra test iz matematike, dok ih u sredu očekuje kombinovani test koji obuhvata pitanja iz istorije, geogradije, biologije, fizike i hemije

Objavljeno:

Završeno je polaganje testa iz srpskog jezika na maloj maturi 2022. Učenike osnovnih škola u Srbiji čini se da su namučila najviše pitanja iz književnosti, a jedan zadatak zadao im je posebnu glavobolju.

Osmacima je preostalo da polažu sutra test iz matematike, dok ih u sredu očekuje kombinovani test koji obuhvata pitanja iz istorije, geogradije, biologije, fizike i hemije.

Beograd

Osmaci iz Osnovne škole "Drinka Pavlović" u Beogradu i Matematičke gimnazije specijalizovane za sedmi i osmi razred kažu da test iz srpskog jezika nije bio pretežak, da je bio malo teži od probnog testa koji su polagali ranije ove godine. Ipak, zadaci iz književnosti čini se da su zadali muke osnovcima.

- Najteži zadatak bio je onaj u kojem je trebalo da odgovaramo na pitanja o pripoveci "Livada" Danila Kiša. Bilo je pitanja u vezi sa glavnim likom šugavim dečakom, i to nas je poprilično zbunilo. Dodatni problem je što su pitanja na zaokruživanje, pa ako pogrešimo jedno, ceo zadatak se ne priznaje - navode Isrka i Ivan osmaci koji su došli iz Matematičke specijalizovane gimnazije za sedmi i osmi razred da polažu malu maturu u Drinki zbog posebnog programa polaganja ove godine.

Takođe, i druga pitanja iz književnosti nisu bila ništa lakša, pa je razumevanje književnog dela bilo generalno najteže osmacima. Pitanje o pripoveci Laze Lazarevića "Sve će to narod pozlatiti", kao i narodnoj epskoj pesmi "Stari Vujadin" takođe su bila jedna od težih na testu iz srpskog za svršene osmake.

Deo iz gramatike bio im je lakši, a probleme su jedino imali oko glasovnih promena i padeža i to kod pitanja gde je trebalo da se odredi da li je dativ ili instrumental u primeru: "Jeo sam zubima".

Kako navode, nije im bilo teško da ne polažu u svojoj školi, nisu primetili neke bitne promene ili gužve zbog izmenjenog načina polaganja zbog ranijih dojava o bombama.

1 / 6 Foto: Printscreen

Bor

Ni đacima iz Bora književnost nije bila ništa lakša.

- Poslednji zadatak mi je bio najteži. Dat je odlomak iz pripovetke "Sve će to narod pozlatiti" Laze Lazarevića, dosta je bio dugačak tekst, bilo je nepoznatih reči i zbunio sam se oko stilskih figura. Sve u svemu, slično je bilo kao i na probnom testu, koji nam je značio, jer smo imali prilike da se pripremimo za završni ispit - kaže Danijel Kalinović, učenik OŠ "Branko Radičević".

Njegov drug Lazar Marković kaže da je završni test iz srpskog jezika bio poprilično lak.

-Poslednji tekstualni zadatak mi je bio najteži kao i 12. zadatak, gde smo trebali da napisemo veliko slovo. Kod istog zadatka sam pogređio i na probnom ispitu kada su bili u pitanju prisvojni pridevi. Zadovoljan sam kako sam uradio - kaže Marković.

Sofija Đorđevic iz OŠ "Sveti Sava" je kazala da test iz srpskog jezika nije bio težak.

-Po meni je završni test bio lakši od probnog. Uglavnom su bili laki zadaci i zadovoljna sam kako sam uradila test - kaze ona.

Užice

Za svršene osmake OŠ „Stari grad“ u Užicu test iz srpskog jezika je bio lak, mada je većinu pošto su napustili učionice kopkalo kako su uradili zadatke iz književnosti.

- Možda je bilo više gramatike, ali mi ona nije bila problem. Najviše problema mi je zadala analiza književnog dela, konkrento u poslednjem zadatku odlomak iz „Sve će to narod pozlatiti“. Pet ponuđenih odgovora bili su veoma slični i tu lako može da dođe do zabune. Sve ostalo je bilo lakše nego na kontrolom testu – kaže Jovana Konatar koja se nada da će imati minimum 10 bodova iz srpskog.

Njen školski drug Dragan Nikolić završio je test posle sat vremena, i još nesređenih utisaka ispričao da se najviše tražilo razumevanje odlomaka pročitanih tekstova.

- Tražila se analiza „Sve će to narod pozlatiti“ Laze Lazarevića i „Livada u jesen“ Danila Kiša. Mislim da sam to uradio dobro, ali ne i gradaciju u osmom zadatku. Grešku sam napravio i pri određivanju književnog roda, možda i u još jednom zadataku. Zadovoljan sam, mislim da je test bio lakši nego pripremni i prošlogodišnji – priča Nikolić.

Valjevo

Po prvim izveštajima, polaganje testa iz srpskog jezika u sklopu male mature u valjevskim školama, prošlo bez problema.

- Test nije bio težak, očekivao sam da će biti možda problema sa gramatikom ali zapravo su, bar meni, pitanja iz tog dela testa bila i lakša. Tako da sam vrlo zadovoljan i optimističan - utisak je Bogdana Petrovića, osmaka Prve osnovne škole u Valjevu.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.