ISPOVEST DEVOJKE KOJOJ SU U BEOGRADSKOM BARU SIPALI "DROGU ZA SILOVANJE"! "Odmah sam otišla kod ginekologa"!
Ilustracija, Foto: Profimedia

SEĆANJE NA PAKLENU NOĆ

ISPOVEST DEVOJKE KOJOJ SU U BEOGRADSKOM BARU SIPALI "DROGU ZA SILOVANJE"! "Odmah sam otišla kod ginekologa"!

Toksikološkinja je objasnila i koliko dugo ove supstance ostaju u organizmu i da li se mogu prepoznati

Objavljeno:

Ne može se sa sigurnošću reći koliko je devojaka u Srbiji popilo piće koje sadrži neku od takozvanih „droga za silovanje”. Broj prijavljenih slučajeva je mali, ali nedavna priznanja na društvenim mrežama su pokazala da nismo svesni stvarnih razmera ovog problema.

Srpska policija je pre nekoliko godina zaplenila četiri i po litre GHB-a, za koje se procenjuje da su dovoljne za čak 10.000 doza.

Jedna žrtva je svoje iskustvo sa narkoticima podelila na televiziji "Prva" za emisiju "Eksploziv".

- Te večeri sam izašala sa prijateljicom u beogradski bar i u jednom trenutku su nam momci koji su sedeli za šankom poslali piće. Tada mi nije bilo ništa sumnjivo, jer su izgledali sasvim ok. Ja sam tada pila samo sok, ali od trenutka kada sam popila upravo sok koji su mi poslali, ne sećam se uopšte ničega- rekla je devojka.

„Spiking“, odnosno stavljanje ove droge u piće u najgorim slučajevima završava se silovanjem kojih se žrtva ne seća. Ova devojka i njena prijateljica su ipak imale sreće te noći.

- Neki momak je shvatio šta nam se dešava i brzo nas je izveo iz lokala. Odveo nas je u svoj stan i onda nam je kasnije, kada smo se povratile, rekao šta se zapravo dogodilo. Kasnije sam morala da idem kod ginekologa jer sam tada još bila nevina i ispostavilo se da je sve u redu - rekla je devojka.

GHB ili gama-hidroksibutirat takođe poznat kao G ("ji") ili "klupska droga" je najčešća supstanca koja se koristi kao narkotik za silovanje i prilično je dostupna.

Toksikolog Aleksandra Repić je detaljno opisala efekte narkotika:

  • pospanost
  • konfuzija
  • dezorijentacija
  • uspavljivanje
  • gubitak pamćenja

U uzorcima krvi i urina najčešće se nalaze tragovi „džija” i drugih droga koje su zloupotrebljavali seksualni predatori u toksikološkoj laboratoriji Instituta za sudsku medicinu u Beogradu.

Toksikološkinja je objasnila i koliko dugo ove supstance ostaju u organizmu i da li se mogu prepoznati.

Za „Eksploziv” je govorio i profesor dr Darko Marinković sa Policijske akademije, gde je objasnio koliko posle konzumiranja počinje i koliko traje dejstvo ovih supstanci.

1 / 4 Foto: Profimedia

- GHB je u Srbiji prvi put otkriven pre deset godina - rekao je Milan Pekić, direktor vladine Kancelarije za borbu protiv droga, a Stefan Pejić iz NVO Re Generation opisao je dejstvo leka i način na koji se nabavlja.

O sistematskim propustima za „Eksploziv” govorio je i direktor Instituta za sudsku medicinu Đorđe Alempijević, dok je psiholog Leo Ivanišević opisao traumatično iskustvo „spikanja”, ali i psihološke posledice po žrtvu.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.