JEDNA JEDINA KLJUČNA SITNICA ZA UŠTEDU: Jeftina tarifa ima caku zbog koje vam stižu veći računi
Foto: Profimedia

PAZITE SE

JEDNA JEDINA KLJUČNA SITNICA ZA UŠTEDU: Jeftina tarifa ima caku zbog koje vam stižu veći računi

Signal za promenu tarifa na brojilima šalje se automatski daljinskim putem

Objavljeno:

Većina domaćinstava se trudi da velike potrošače koristi samo kada je povoljnija tarifa, odnosno kada „počne jeftina struja“. Tokom tih osam sati cena struje je čak četiri puta niža.

Elektrodistribucija je ovaj vid prodaje električne energije uvela kako bi se potrošnja ujednačila tokom dana i noći, a time smanjilo opterećenje sistema. Kako ovaj prelazak sa „jeftine na skupu struju“ ne bi bio iznenadan, jeftina tarifa ne počinje i ne završava svuda u isto vreme.

Signal za promenu tarifa na brojilima šalje se automatski daljinskim putem iz komandnog centra distribucije i niža tarifa primenjuje se od u zavisnosti od grada do grada, ali najčešće 24.00 do 8.00 časova svakog dana bez obzira na sezonske promene u računanju vremena, neradne dane, državne ili verske praznike.

S obzirom da se signal za promenu tarife šalje automatski, ne postoji mogućnost da se u se u doba niže tarife primenjuje skuplja.

Trenutak početka i završetka jeftine tarife nema nikakve veze sa podešavanjem ili baždarenjem električnog brojila, već se početak jeftine tarife definiše signalom koji daljinski stiže iz komandnog centra elektrodistribucije.

SLIČNI TEKSTOVI

Da li bojler gasite ili vam je stalno uključen: Evo kako da uštedite

Držite punjač stalno uključen u struju? Odmah ćete prestati kad čujete…

Prljava rerna troši više struje nego čista, ali to nije sve…

Šok račun iz Grčke: Pretili joj policijom jer nije htela da plati 600…

Ako niste sigurni u koliko tačno sati počinje jeftina tarifa kod vas, postoji jednostavan način da to utvrdite. Ako je reč o dvotarifnom brojilu, ono ima dva brojčanika i registruje potrošenu struju po višoj i nižoj tarifi.

Strelica na brojilu ili brojčana oznaka 1 ili 2 označava koju tarifu brojilo registruje. Ako je strelica usmerena nagore, ka broju 1, znači da trošite skupu struju, obrnuto označava jeftinu tarifu. Kod digitalnih merača postoji oznaka T1 i T2. Ako je strelica na displeju usmerena ka oznaci T1, to znači da je trenutno aktivna skupa tarifa, dok T2 označava jeftinu.

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.