U ZATVORENOM PROSTORU NIKAKO NEMOJTE RADITI OVE 4 STVARI KAD POČNE GRMLJAVINA: Ugrožavate život!
Grmljavina, Foto: Kurir

VAŽNO

U ZATVORENOM PROSTORU NIKAKO NEMOJTE RADITI OVE 4 STVARI KAD POČNE GRMLJAVINA: Ugrožavate život!

Udari groma i česti nestanci struje kvare uređaje, a nekada mogu i potpuno da ih unište

Objavljeno:

Koliko grom može da bude opasan, kako se zaštiti i treba li da isključimo sve uređaje dok nevreme ne prođe.

Opasnost od groma je prisutna gde god da se nalazite na otvorenom, ali je ipak znatno veća na mestima koja su pored vode ili u šumi.

Međutim, sigurna zaštita od groma ne postoji, što se odnosi i na gromobrane jer je praksa pokazala da gromovi i pored toga udaraju u objekte i na otvorenim terenima, naravno sa manjom verovatnoćom. Gromobrani su ipak najbolja zaštita, a na pojedinim objektima, gde gromobrani postoje, oni mogu da zaštite i manji prostor oko njega.

1 / 5 Foto: Printscreen/Youtube

Izbegavajte tuširanje i kontakt sa električnim uređajima

Ipak, i to nije dovoljno te u zatvorenom prostoru treba izbegavati tuširanje, kontakt sa fiksnim telefonom, električnim uređajima i utičnicama jer munja koja udari u električni vod može da se prenese dalje kroz instalacije.

Isključite uređaje

Udari groma i česti nestanci struje kvare uređaje, a nekada mogu i potpuno da ih unište. Mnogi ipak ne znaju da napon struje koji prolazi kroz kuću nije uvek isti – dešava se da skače i pada, a na te skokove umnogome utiče i udar groma.

Udar groma može da oslobodi napon od čak nekoliko miliona volti, što znači da ukoliko grom udari negde u blizini vaše kuće, ili u samu kuću, ostaćete bez elektronskih uređaja koji ne mogu da izdrže toliki napon.

Jedini način da to sprečite je da kada čujete ovakve najave nevremena, prosto isključite sve aparate iz struje. I još jedna bitna stvar je da, ukoliko ostanete bez struje nikako ne uključujete uređaje čim se ona vrati. Treba da sačekate makar nekoliko minuta kako bi se napon stabillizovao.

Kada se nalazite u zatvorenom prostoru, preporuka je da zatvorite sve prozore i vrata kao i da izbegavate česme jer su dobri provodnici.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.