"DA KUPIMO UČITELJICI GARSONJERU?": Viber "MAMIKE" zbog OVOGA navukle GNEV NACIJE, gde je GRANICA?! (FOTO)
Ilustracija, Foto: Profimedia, Twitter/@XeniaKsenija

POKLON ZA UČITELJICU KAO CELA PLATA

"DA KUPIMO UČITELJICI GARSONJERU?": Viber "MAMIKE" zbog OVOGA navukle GNEV NACIJE, gde je GRANICA?! (FOTO)

U poslednje vreme u praksu je ušlo i dodeljivanje vaučera koji se mogu iskoristiti u različitim buticima ili prodavnicama satova i nakita

Objavljeno:

Kako bi ukazali mali znak pažnje, za kupovinu poklona učiteljici, učenici su nekada od roditelja tražili simboličnu cifra.

Kada je i zašto mali znak pažnje prerastao u skoro čitavu platu prosvetnog radnika, nije baš najjasnije ali je poznato da se za ovu priliku izdvaja i do 2.500 dinara.

S obzirom na to da je ovo višedecenijska praksa, granica "frljanja ciframa" vremenom se pomerala.

Danas se smatra poniženjem uručiti jeftiniji poklon, pa se nameće i pitanje - da li se cenom poklona meri i količina ljubavi i poštovanja prema učiteljici?

Bilo kako bilo, ovo "podizanje standarda" ili bolje reći pomodarstvo uzelo je maha. Ruku na srce, ima i svetlih primera.

U korak sa tehnološkim dostignućima, danas skoro da nema razreda u osnovnoj školi za koji ne postoji Viber grupa. Članovi su roditelji učenika koji se na taj način povezuju kako bi delili informacije i obaveštenja.

Legenda kaže da čoveku ništa teže ne pada od ovih grupa.

Pred Međunarodni dan žena to uglavnom izgleda ovako: jedna "mamika" u skladu sa svojom platežnom moći (koja je obično iznad proseka) predloži cifru za poklon, ne obazirući se na to koliko ljudi iz grupe radi za minimalac i da će 2.000, 2.500 dinara koje bi trebalo da izdvoje biti udar na njihov kućni budžet.

Ovome svedoče i brojne objave na društvenim mrežama:

osmi mart
foto: Printscreen/Twitter

Za prigodan osmomartovski poklon skuplja se najmanje po 1000 dinara po detetu.

Kupovina za ovaj dan pretvorila se i u takmičenje među razredima, ali i parola "po poklonu se gleda detetu kroz prste":

1 / 4 Foto: Profimedia

Osim za praznik, pokloni se kupuju na kraju školske godine i kao znak zahvalnosti što je učiteljica vodila decu na rekreativnu:

Kako je navela jedna korisnica Tvitera, roditelji sakupljaju po 2.500 dinara za poklon učiteljici na rastanku:

Psiholozi su saglasni da se na ovakav način pravi i razlika među decom, jer nisu svi u mogućnosti da daju novac za poklone, kao ni da donose pojedinačne.

U poslednje vreme u praksu je ušlo i dodeljivanje vaučera koji se mogu iskoristiti u različitim buticima ili prodavnicama satova i nakita.

Mnogi roditelji koji potenciraju priču da su učiteljice osobe koje čuvaju njihovu decu i da su time to zaslužile i da je "lepo da imaju po čemu decu da pamte", smatraju da takva kartica nije isto što i novac "zadenut za pojas".

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.