SEDAM ZABORAVLJENIH SRPSKIH PSOVKI I NJIHOVA ZNAČENJA: Da li su vas nekad poslali u PERŠUN?
Psovanje, Foto: Profimedia

SRPSKI JEZIK

SEDAM ZABORAVLJENIH SRPSKIH PSOVKI I NJIHOVA ZNAČENJA: Da li su vas nekad poslali u PERŠUN?

Da li vas je nekad neko oterao u kupus?

Objavljeno:

„Ima mnogo psovki koje se danas ne koriste, prevashodno zato što su se menjale vremenom. Naravno, neke se nikad nisu promenile, pa tako i danas najčešće psujemo boga, majku i svece kao i nekada“, rekla je dr Stana Ristić iz Instituta za srpski jezik SANU.

Današnje psovke su prilično "sočne", ali u poređenju sa nekadašnjim su prilično neinovativne. Tako ćete danas nekoga oterati u tri lepe, dok biste mu pre 100 godina verovatno zapretili da ćete ga ubiti "k'o vola u kupusu".

Sunce ti kalajsano

Ovo ćete reći nekome ko vas je iznervirao ili kome želite malo da pripretite, ali ako ne želite da ga uvredite i niste previše ljuti.

- To nije uvredljiva psovka, pa se zato koristi kada nismo mnogo besni. Često se koristi i u razgovoru sa decom, jer nije vulgarna, pa se tako kaže "Sunce ti kalajsano, što to nisi uradio?" Bila je i ostala šaljiva psovka - kaže Ristić.

Inače, kalaj je metal kojim se nekada premazivalo posuđe kako bi se zaštitilo, a ujedno i sjajilo. Tako da je kalajsano sunce, zapravo sjajno sunce.

Danas ćemo jednostavno reći - je*em ti sunce.

1 / 7 Foto: Profimedia

Idi u kupus/ Idi u peršun

Da li vas je nekad neko oterao u kupus? U peršun možda i jeste, mada je mnogo veća verovatnoća da vam je danas neko u gradskom prevozu kratko i jasno rekao da idete u...znate već gde.

- Često se umesto ružne reči govorilo nešto ovako, poput peršuna. Tako osobi dajete do znanja da ste besni, ali ne koristite vulgaran izraz, pa joj to ujedno i smanjuje jačinu - objašnjava Ristić.

'Leb ti **bem / **bem ti i seme i pleme

Ovo su već ozbiljnije psovke, u kojima je vulgarnost izražena, a onaj koji ovo izgovara je verovatno veoma besan i ljut. Spominjanje hleba, kao hrane, u ovakvom kontekstu je jako pogrdno, pa je ovo bila prilično česta psovka koja i danas može da se čuje kod starijih ljudi.

S druge strane, seme i pleme se psuje kada nekome želite da stavite do znanja da vas je baš opasno naljutio, jer mu na ovaj način psujete sve pretke. Ova stara srpska psovka se koristila u celoj zemlji, a danas se retko kad čuje.

Sto mu gromova

Ovo možete da čujete samo od svog deke, ili kod nekog junaka u crtanom filmu, jer se na ovaj način cenzurišu gore psovke. Danas će većina ljudi jednostavno reći "Je*o te", a na ovu psovku bi se većina jednostavno nasmejala. Ne koristi se prema drugome, već samo da se izrazi nezadovoljstvo.

U du*e na vašar

"Gde ćeš?"

"U du*e na vašar, eto gde ću".

Ono što bi danas neko objasnio jednostavno sa "u pi**u materinu", nekada se govorilo ovako. Prilično zaboravljen a jako zabavan izraz zapravo je preteča modernog slenga i igranja rečima. Naime, naravno da u zadnjici ne možete pronaći vašar, pa se zato u besmislenosti čitavog izraza i krije poenta.

K'o vola u kupusu

- Time neko želi da kaže da ćete dobiti batine kao vo kada uđe u kupus na selu, pa napravi haos i veliku štetu tamo. Možda nije toliko uvredljiva koliko preteća i šaljiva - kaže Ristić.

Govedo onobrdsko

Za nekoga ko vam nije mnogo simpatičan možete da kažete da je pravo govedo, i to govedo sa onog brda. Zato je "onobrdsko govedo" uvreda slična današnjoj "konju", "magarče" ili bilo kom drugom poređenju sa životinjom, samo što je mnogo zabavnije.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.