DEDA ĐORĐE VIŠE NIJE ČUVAR ZEJTINLIKA! Šta znamo o novom čuvaru groblja?
Đorđe Mihailović, Foto: Espreso.co.rs

JEDNA ERA JE ZAVRŠENA

DEDA ĐORĐE VIŠE NIJE ČUVAR ZEJTINLIKA! Šta znamo o novom čuvaru groblja?

„Deda Đorđa su izdale malo noge. Ali, dobro je. Drži se. Od nove godine sam ja ovde čuvar“, kaže Krstimir Copas, po ocu Grk, po majci Srbin

Objavljeno:
  • 65

Dugogodišnjeg čuvara Srpskog vojničkog groblja Zejtinlik deda Đorđa Mihailovića (94) zameniće Krstimir Copas (Tzopas).

On je beogradskim medijima ispričao da je rođen u čuvarskoj kućici na Zejtinliku, a u Solunu je proveo detinjstvo, mladost i ceo život.

Copas je po ocu Grk a po majci Srbin, a kaže da na Zejtinliku nema njegovih predaka a to mesto je dobio zbog poverenja koje je stekao.

"Dobar dan. Ja sam Krstimir. Dobro nam došli", tako goste, uz topao osmeh i čvrst stisak ruke, dočekuje novi čuvar Srpskog vojničkog groblja na Zeltinliku u Solunu. Nasledio je 94-godišnjeg Đorđa Mihailovića, legendarnog čuvara, koji je, kako Krstimir Copas (Tzopas) kaže, rođen u čuvarskoj kućici na Zejtinliku, tu proveo detinjstvo, mladost i ceo život.

„Deda Đorđa su izdale malo noge. Ali, dobro je. Drži se. Od nove godine sam ja ovde čuvar“, kaže Krstimir Copas, po ocu Grk, po majci Srbin.

Na pitanje da li i njegovi preci leže na groblju, pa je tako dobio posao, on kaže da nema predaka na Zejtinliku, nego je to mesto dobio zahvaljujući poverenju koje je stekao.

„Ja sam već 30 godina u Solunu. Sarađivao sam kroz građevinsku firmu u kojoj sam radio sa našim konzulatom ovde, i stekao sam poverenje, tako da su mi ponudili da postanem čuvar“, priča Krstimir.

Za one koji ne znaju, bilo je nekih peripetija oko toga ko će naslediti čika Đorđa, potomka prvog čuvara, njegovog dede Sava, Srbina iz Grblja kod Boke kotorske. Savo je sakupio svoje mrtve drugove i saborce i čuvao ih do smrti 1928. godine. Sahranjen je na Zejtinliku, a nasledio ga je sin Đuro Mihailović, koji je tokom Drugog svetskog rata groblje sačuvao od pljačke nacista. Đuro je umro 1961. i sahranjen je uz oca na Zejtinliku, a dužnost čuvara groblja pripala je Đorđu, koji je o njemu brinuo i dočekivao putnike namernike u narednih 60 godina.

Više puta su mediji objavljivali da je Đorđe umro, a poslednji put 2017. godine. No, posle sedam meseci u bolnici, vratio se "hvala Bogu, opet da čuva groblje".

Tada je rekao da njega neće imati ko da nasledi, jer nema sina. Ima jednu ćerku, koja nema muške dece, "tako da će posle mene neko drugi jednog dana da bude tu".

1 / 4 Foto: Espreso.co.rs

Nekoliko godina je u igri bio njegov zamenik Predrag Nedeljković iz Kraljeva, ali pošto mu je krajem prošle godine istekao ugovor, nije mu produžen.

Novi naslednik, predusretljivi, ljubazni Krstimir priča posetiocima istorijat groblja i vodi ih u kosturnicu, gde počivaju ostaci 5.580 srpskih vojnika, stradalih na Solunskom frontu, koji se protezao od Orfanskog zaliva (severna Grčka) do Ohridskog jezera (današnja Severna Makedonija), u dužini od 450 kilometara.

(Espreso)

"Nema boljeg naroda od našeg": Deda Đorđe sa Zejtinlika sutra dobija posebnu nagradu, a evo šta ga je najviše pogodilo

Naime, on 30 godina živi u Solunu, gde ima građevinsku firmu. Preko nje je sarađivao i sa našim konzulatom i tako je dobio posao.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media