ZA NJIH VRUĆINA MOŽE DA BUDE FATALNA! Ove rase pasa su NAJUGROŽENIJE, da li je vaš ljubimac među njima?
Ilustracija, Foto: Aleksandra Čolić

mislite na njih

ZA NJIH VRUĆINA MOŽE DA BUDE FATALNA! Ove rase pasa su NAJUGROŽENIJE, da li je vaš ljubimac među njima?

Evo kako možete da ih zaštitite tokom leta

Objavljeno:

Psi nemaju dobro razvijene mehanizme termoregulacije kao ljudi pa je kod njih toplotni mnogo češći, a posledice mogu biti i fatalne. On je moguć kod svih pasa, ali najugroženije su svakako životinje duge dlake i tzv. brahiocefalične rase (sa pljosnatim nosom i kratkom njuškom).

U rizičnu grupu spadaju i gojazni psi, kao i stari psi s hroničnim bolestima srca i pluća.

Kako prepoznati toplotni udar kod psa?

Životinja tada imaju povišenu telesnu temperaturu (često iznad 40°C), ubrzano dahće, otežano se kreće ili samo leži, dezorijentisana je, pojačano slini, itd.

Šta uraditi?

– Toplotni udar može se sprečiti tako da za velikih vrućina nikad psa ne ostavljamo u automobilima, čak ni u hladu s otvorenim prozorom.

– Aktivnost treba ograničiti na hladnije doba dana, naročito ako imamo životinje koje spadaju u rizične grupe. Uvek uz sebe moramo imati dovoljno vode.

– Ukoliko vodimo pse na plažu, kupanje će pomoći pri hlađenju, ali svakako izaberite plažu na kojoj će biti dovoljno hlada.

Pas, Fontana
foto: printscreen/instagram/serbialive_beograd

– Ako je došlo do toplotnog udara životinju odmah treba prebaciti u hladnu prostoriju, dati joj vode, namočiti šape i što pre potražiti veterinarsku pomoć.

– Psima tada NE smete davati skroz ledena voda niti ih treba prskati jako hladnom vodom jer to može imati sasvim suprotan efekat.

Prema istraživanju, na pse sa pljosnatim licem; poput npr. buldoga ili čivave; leti treba posebno paziti jer imaju čak 17 puta veće šanse da dožive toplotni udar, piše Metro.

1 / 7 Foto: Aleksandra Čolić

Buldog, francuski buldog i mops imaju kratke njuškice s kojima im je teže da kratko usišu i tako se hlade pa je kod njih rizik od toplotnog udara veći, a zbog građe lobanje često imaju i brachycephalic sindrom što znači da se lako pregrevaju jer nemaju dobar sistem za rashlađivanje.

Zbog toga psi koji imaju malu lobanju i kratku njušku ne bi smeli dugo da borave na suncu i vrućinama, savetuju britanski naučnici, a najviše trebaju paziti vlasnici vrste Čau čau (chow chow) koja ima 17 puta već rizik od toplotnog udara nego npr. labrador.

– Psi su zadihani kada pokušavaju da se rashlade, a to je bez pravilnog nosa neefikasno; pa si jakim dahtanjem čak i podižu temperaturu tela – objašnjava autorka istraživanja i veterinarka Emili Hol.

Ovo istraživanje takođe je pokazalo da vlasnici ovih pasa često ne znaju da im je ljubimac u opasnosti pa ih ne vode dovoljno često na veterinarski pregled. Uz spomenute, veće šanse za toplotni udar imaju i psi prekomerne telesne težine odnosno gojazni psi, za koje veterinari kao način očuvanja zdravlja savetuju razne dijete i prilagođene ishrane.

Pas
foto: Profimedia

Kako je i ovo istraživanje pokazalo, izuzetno je važno znati sve karakteristike rase koju odlučite da uzmete za ljubimca, kako bi mogli da mu pružite najbolju moguću negu, ali i sprečite razvoj nekih bolesti i stanja kojima su podložni.

(Espreso / Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.