PORODIČNO BEZ PASOŠA U PET DRŽAVA! Doneta nova odluka za Srbiju, jedna važna se tiče DECE
Pasoš, Foto: Profimedia

PROČITAJTE OBAVEZNO

PORODIČNO BEZ PASOŠA U PET DRŽAVA! Doneta nova odluka za Srbiju, jedna važna se tiče DECE

Ovo omogućuje Zakon o ličnoj karti

Objavljeno:

Mnogi misle da se lična karta prvi put vadi sa punoletstvom, većina zna da su svi građani Srbije dužni da sa navršenih 16 godina imaju ovaj dokument, a malo ko je informisan da po zakonu pravo na ličnu kartu u našoj zemlji ima svako dete starije od 10 godina?!

Da, dobro ste pročitali. Deca sa dvocifrenim brojem godina mogu da izvade ličnu kartu. To im omogućuje Zakon o ličnoj karti.

- Pravo na ličnu kartu ima svaki državljanin Republike Srbije, stariji od 16 godina života. Pravo na ličnu kartu ima i državljanin stariji od deset godina života - stoji u članu dva Zakona o ličnoj karti.

Ova mogućnost dobija posebno na značaju u poslednje vreme pošto srpski državljani imaju priliku da samo sa ličnom kartom putuju u čak pet država: BiH, Crnu Goru, Severnu Makedoniju, Albaniju i Tursku. Doduše, u Tursku naši državljani sa ličnom kartom mogu da idu samo avionom jer im je za prolazak kroz Bugarsku neophodan pasoš.

Za mlađe od 10 godina samo pasoš

Ako se ima u vidu da veliki broj srpskih turista porodično ide na letovanje ili odmor u te zemlje, činjenica da i deca starija od 10 godina mogu imati ličnu kartu predstavlja za mnoge prijatno iznenađenje i olakšavajuću okolnost.

- Stvarno nisam znala da i moj mlađi sin koji ima 11 godina može da ima ličnu kartu. Slučajno sam na poslu načula o tome od kolega. Proverila sam u Zakonu o ličnoj karti i uverila se da, zaista, ta mogućnost postoji. Sin mi ima pasoš, ali verovatno ću mu izvaditi i ličnu kartu za svaki slučaj - priča jedna Beograđanka.

Deca mlađa od 10 godina u inostranstvo mogu putovati isključivo sa pasošem jer po zakonu ne mogu da izvade ličnu kartu.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.