EVO DA LI SMETE DA PIJETE KAFU U TRUDNOĆI: Pravila su vrlo STRIKTNA I JASNA! (FOTO)
Kafa, Foto: Profimedia

oprez

EVO DA LI SMETE DA PIJETE KAFU U TRUDNOĆI: Pravila su vrlo STRIKTNA I JASNA! (FOTO)

Ovo je jedno od najčešćih pitanja koje trudnice dovodi u dilemu

Objavljeno:

Koliko kafa popiti dnevno tokom trudnoće?

Ovo je jedno od najčešćih pitanja koje trudnice dovodi u dilemu. I dok jedan deo stručne javnosti dozvoljava unos kafe i uopšte kofeina u ograničenim količinima, drugi deo je vrlo striktan i tvrdi da bi trudnice trebalo da izbegavaju sve što sadrži kofein.

Nacionalna zdravstvena služba Velike Britanije (NHS UK), ali i Američki koledž akušera i ginekologa dali su opšte preporuke da se konzumacija kofeina u trudnoći ograničava na 200 mg dnevno.

kafa
foto: Profimedia

Budući da kafa nije jedini izvor kofeina koji unosimo tokom dana, NHS je čak naveo koliko grama kofeina sadrže i druga pića i namirnice, popu čajeva, energetskih sokova i slično. Pa tako imamo:

šolja instant kafe — 100 mg

šolja filter kafe — 140 mg

šolja čaja — 75 mg (ovde treba povesti računa o tome koji čajevi sarže kofein: crni čaj, zeleni čaj, razni biljni čajevi sadrže takođe kofein, dok recimo voćni aromatizovani ili hibiskus ne sadrže kofein ili u izrazito malom procentu)

limenka kole — 40 mg

limenka energetskog pića — 80 mg

50 g crne čokolade — manje od 25 mg

50 g obične mleče čokolade — manje od 10 mg

Sadržaj kofeina u espresu ili u kafama na bazi espresa, kao što su kapućino, kafe s mlekom i slično zavise od proizvođača. Jedno istraživanje je pokazalo da nivo kofeina u espreso kafi može da se kreće od 50 mg do čak 300 mg.

Kafa bez kofeina iz kafića takođe može da sadrži 15 mg kofeina. To može da vam bude dobra alternativa, a ukus je gotovo isti kao i uobičajena kafa.

Dakle, jasno da, ukoliko u trudnoći konzumirate i kombinujete više namirnica sa sadržajem kofeina, morate obratiti pažnju na količinu, tako da ona ne prelazi 200 mg na dnevnom nivou.

Da, i dalje možete da uživate u svom omiljenom napitku — samo pazite da ne prekoračite preporučeni dnevni unos! Umerenost, umerenost, umerenost!

Ako se to svodi isključivo i samo na unos kafe, to bi značilo da se ograničite na dve šolje dnevno (u slučaju domaće ili instant kafe). Međutim, ako volite uz to i neku čokoladicu, onda bi vaš užitak uz kafu morao da se svede na manju dozu. Ili bar svoju dnevnu rutinu svedite na pola šolje.

Šta ako prekoračim preporučeni dnevni unos?

Ako vam se to ponekad desi, verovatno se neće dogoditi ništa strašno ni za vas ni za vašu bebu. Međutim, ako vam je to navika, stručnjaci navode da su moguće određene posledice.

Kafa
foto: Profimedia

Neke od posledica prekomernog unosa kofeina su:

mala porođajna težina novorođenčeta; te bebe imaju onda i veći rizik za pojavu nekih zdravstvenih problema u budućnosti;

povećava se rizik od pobačaja; da pojasnimo — to ne znači da će svaka trudnica koja pije previše kafe pobaciti, rizik za to je i dalje nizak, ali zašto biste sebe uopšte dovodile u bilo kakav rizik?

povećavaju se šanse za mrtvorođenče u kasnoj trudnoći.

Američki koledž akušera i ginekologa sugeriše pak na nova istraživanja koja navode da bi trudnice u potpunosti trebalo da izbegavaju kofein. U 37 sprovedenih studija, izdvojeno je 42 nalaza od kojih su 32 ukazala na značajno povećan rizik povezan sa kofeinom, dok 10 sugeriše da ne postoji ili da ne može da se dođe do zaključaka.

Neki od zabeleženih negativnih ishoda trudnoće usled konzumacije kofeina su: pobačaj, mrtvorođenče, mala porođajna težina ili mala za gestacijsku starost, prevremeno rođenje, dečja akutna leukemija i rađanje beba sa prekomernom telesnom težinom ili gojaznošću.

Izveštaj Britanskog lekarskog udruženja, objavljen u nedeljniku BMJ Journals, navodi da je upravo konzumacija kofeina povezana sa ovim posledicama, osim za slučaj prevremenog porođaja.

Kafa
foto: Profimedia

Treba ipak istaći da ove studije nisu dokazale uzrok i posledicu. Rađene su u cilju opservacije, ali čak i takve, dale su značajne dokaze o štetnosti kofeina tokom trudnoće. Stoga, jedan od autora istraživanja, prof. Džek Džejms sa univerziteta u Rejkjaviku (Island), smatra da su vrlo ubedljive preporuke da se kofein potpuno izbegava.

Svakako, ako ste zabrinute zbog unosa kafe ili bilo kojih drugih namirnica koje sadrže kofein, razgovarajte sa svojim izabranim ginekologom.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.