KATASTAR I DALJE U BLOKADI: Zaustavljeno izdavanja GRAĐEVINSKIH DOZVOLA, ne zna se da li je bilo KRAĐE PODATAKA!
Ilustracija, Foto: Printscreen/telegram/SERBIA LIVE - BEOGRAD

Sistem je zaključan

KATASTAR I DALJE U BLOKADI: Zaustavljeno izdavanja GRAĐEVINSKIH DOZVOLA, ne zna se da li je bilo KRAĐE PODATAKA!

Nemamo informaciju da se desila krađa bilo kog podatka

Objavljeno:

Servisi Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) od juče ne radi, a kako kažu iz ove institucije intenzivno se radi na proveri informacionog sistema koji je preventivno zaključan zbog hakerskog napada. Dodaju da "građani ne bi trebalo da brinu, jer podaci nisu ugroženi".

Maja Radović iz RGZ-a kaže da se sistem pažljivo proverava, deo po deo, i da je akcenat na bezbednosti podataka zbog čega nijedan stručnjak ne može da kaže koliko je vremena potrebno da se sve vrati u normalu.

- Nemamo informaciju da se desila krađa bilo kog podatka - rekla je Radović u ''Uranku'' na K1 televiziji.

Republički geodetski zavod
foto: Marina Lopičić

Dodala je da pristup sistemu nemaju ni zaposleni ni spoljni korisnici preko kojih bi, kako kaže, hakeri mogli da nastave da napadaju, ističući da su oni koji u sistem ulaze onlajn najveća opasnost.

Prema njenim rečima, primećene su hakerske aktivnosti i prema drugim državnim institucijama, a napad na Republički geodetski zavod je, ističe, deo sistemskog napada prema celokupnoj infrastrukturi države Srbije.

- Napad ne bi trebalo da se ni na koji način odrazi na bezbednost podataka i apelujemo na strpljenje gradjana. E-katastar i e-šalter imaju najvažniju ulogu i prioritet su za puštanje u rad - navela je Radović i naglasila da ne postoji razlog za zabrinutost.

Ona je navela da su u utorak ujutro primećeni napadi na IT infrastrukturu RGZ i da je primećeno da je došlo do pretnje IT sistemu zbog čega je, kaže, preventivno odmah sve zaključano.

Ilustracija
Ilustracija foto: AP

- Sistemi su mnogo širi od katastra, jer obuhvataju i kompletnu nacionalnu infrastrukturu geoprostornih podataka. Osnov suvereniteta svake države su geoprostorni podaci i to je stav UN-a. Ovaj napad se zato posmatra i kao napad na Republiku Srbiju i na njen suverenitet - rekla je Radović.

Dodala je da RGZ ima podršku tima stručnjaka koji se bave sajber bezbednošću iz Tužilaštva za visokotehnološki kriminal, MUP-a, BIA-e i drugih državnih organa, te da se intenzivno radi na otkrivanju uzroka, forenzici, sprečavanju problema i zaštiti podataka.

Zaustavljene sve kupoprodajne transakcije

Govoreći o efektima zaključavanja sistema, Radović je kazala da nema kupoprodajnih transakcija, da je obustavljeno izdavanje građevinskih dozvola i da nema mogućnosti za uzimanje listova nepokretnosti niti davanja hipotekarnih kredita.

- Ova kriza utiče i na bankarski sektor. Ali, gradjani bi trebalo da budu svesni da nije napadnut kućni računar i da nema razloga za strah i paniku. Podaci gradjana nisu „na izvol'te - kazala je Radović.

Navela je da baze RGZ sadrže podatke o 18 miliona parcela, ali da postoje rezervne kopije svih podataka.

- Sve što postoji u digitalnom, postoji i u papirnom obliku. U najgorem slučaju, kada bi se i dogodilo da sve nestane, sva dokumentacija postoji u arhivama. Jedino što trenutno izaziva nervozu je to što tržište nepokretnosti ne funkcioniše i što poslovi ne mogu da se obave - kazala je Radović.

notari
foto: Profimedia

Dodala je da su građani samo trenutno sprečeni da obavljaju kupoprodajne aktivnosti i da neće biti pada, već da je reč o zastoju na tržištu nekretnina.

- Čim sistem bude ponovo funkcionalan, gradjani će obaviti sve svoje poslove i kupoprodaje. Malo će samo da pričekaju i da se strpe. Skuplje je da brzo pustimo u rad sisteme i da oni ostanu nezaštićeni nego da pričekamo - kazala je Radović.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.