Veliki srpski slikar bi danas napunio 97 godina - pogledajte kako izgleda njegova Galerija u Sremskoj Mitrovici
Galerija, Foto: Promo

legendarno

Veliki srpski slikar bi danas napunio 97 godina - pogledajte kako izgleda njegova Galerija u Sremskoj Mitrovici

Najveći broj njegovih dela nalaze se upravo u Galeriji “Lazar Vozarević”, ali i Muzeju savremene umetnosti, Muzeju grada Beograda, Galeriji Matice srpske, te cetinjskoj i sarajevskoj Umetničkoj galeriji

Objavljeno: 15:21h

Lazar Vozarević je rođen 15. juna 1925. u Sremskoj Mitrovici, svoj legat ostavio rodnom gradu.

Lazar Vozarević je živeo kratko, nepune četrdeset tri godine, ali je za to vreme postao najoriginalniji likovni umetnik u periodu posle Drugog svetskog rata. Rođen je u Sremskoj Mitrovici, a svoj dela je stvarao u Beogradu, gde je i bio docent na Akademiji likovnih umetnosti, kao i tokom nekoliko boravaka u Parizu. Menjao je pravce, istražio sebe i svoje mogućnosti dovodio sa savršenstva, a najviše se prepoznao u kubizmu, enformelu i postenformelu: “Umetnost se približava sve više istini nauke”, govorio je. Bio je učenik Mila Milunovića i deo čuvene “Jedanaestorice” i Decembarske grupe.

1 / 7 Foto: Promo

Fascinirale su ga freske i tačka. Video je bliskost freske i savremenog slikarstva. Želeo je da otvori svoju galeriju, te je za to odabrao rodno mesto. Međutim, umro je 1968. trovanjem usled isparenja hemikalija kojima je hteo “da dočara Vizantiju ili otkrije materiju iz vremena božanske kreativnosti”. Umetnik smrću dobija večnost, a umetnost gubi mnoga velika dela. Ipak, od legata koji je zaveštao Sremskoj Mitrovici oformljena je Galerija “Lazar Vozarević”. Ova institucija kulture se nalazi u jednoj od najlepših zdanja u gradu iz perioda romantizma, koje je nedavno i obnovljeno, kako spolja, tako i iznutra sa novim depoom i oživljavanjem originalne fasade.

Najveći broj njegovih dela nalaze se upravo u Galeriji “Lazar Vozarević”, ali i Muzeju savremene umetnosti, Muzeju grada Beograda, Galeriji Matice srpske, te cetinjskoj i sarajevskoj Umetničkoj galeriji. Od nedavno, njegovo delo “Krug” izloženo je u Modernoj galeriji Beograd, a pripadalo je jednoj od najvećih umetničkih kolekcija na svetu - zbirci Dejvida Rokfelera. Slika je sada stigla kući, a zvanično je najskuplje prodato delo nekog srpskog umetnika u periodu od završetka Drugog svetskog rata do danas. Upoznajte se sa ovim, ali mnogim drugim njegovim radovima u Galeriji “Lazar Vozarević” u Sremskoj Mitrovici.

Bonus video:

03:07

Espreso anketa: Zabrana abortusa u Srbiji?

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.