U GRČKOJ NE MOŽE DA SE ŽIVI OD NJIH, TURISTKINJA OČAJNA: “Deset godina tamo letujem, ovo nisam VIDELA do sada”
ilustracija, Foto: Profimedia

HAOS

U GRČKOJ NE MOŽE DA SE ŽIVI OD NJIH, TURISTKINJA OČAJNA: “Deset godina tamo letujem, ovo nisam VIDELA do sada”

Grčki stručnjaci apeluju na sve turiste da meduze ne iznose i ne zakopavaju u pesak jer su opasne i ako neko na njih nagazi

Objavljeno: 11:25h

Opasne ljubičaste meduze trenutno kvare turističku sezonu u Grčkoj, pa se na mnogim tamošnjim plažama vijore crvene zastavice koje označavaju zabranu ulaska u vodu.

Kako priča Suzana I. (32) iz Velike Plane, koja letuje na plaži Kavuri na istoimenom ostrvu, jato meduza se raširilo u plićaku, a nekoliko njih je voda izbacila na obalu.

– Deset godina obilazim Grčku uzduž i popreko i viđala sam obične meduze, ali ove ljubičaste nisam videla sve do sada. Svakodnevno nas upozoravaju u slučaju da nas neka opeče, pa preporučuju da ta mesta brzo isperemo morskom vodom i stavimo na njih led i sodu bikarbonu – kaže sagovornica.

OZBILJNE POSLEDICE JEDA

Morski biolog iz grčke opservatorije za biodiverzitet Hristos Taklis kaže da je reč o jednoj od najopasnijih vrsta meduza, čiji ubod, osim što žari, izaziva ozbiljne zdravstvene posledice, kao što su tahikardija, plikovi na telu, povraćanje i dijareja.

– Meduza ispušta neurotoksine, zbog čega se na koži pojavljuju otoci, bolne opekotine i osip. Zato savetujemo turistima da se odmah jave lekaru ukoliko im se nakon uboda pojave simptomi poput mučnine, pada pritiska, glavobolje i teškog disanja. U slučaju retkih sistemskih simptoma kao što su hipotenzija, promuklost, generalizovani angioedem – ekstenzivni urtikarijarni osip, poremećaji komunikacije i svesti, potrebna je hitna hospitalizacija pacijenta – kaže Taklis.

POJAVILE SE NA ATINSKIM PLAŽAMA

Kako objašnjava, sve je počelo pre desetak dana, kada su sa Kefalonije, Zakintosa, Paksosa, Antipaksosa, Krfa i Peloponeza počela da stižu upozorenja da su primećena jata opasnih meduza.

1 / 5 Foto: Profimedia

– Mediji su odmah reagovali, ali zabrinutost je dodatno porasla kada se ova opasna vrsta pojavila i na atinskim plažama. Meduze su ove godine stigle iz Italije, a tome je pogodovala njihova potraga za toplijom vodom. Razmnožile su se i dospele u Jonsko i Egejsko more, a nije isključena mogućnost da će se pojaviti i u Jadranskom moru. Trenutno su zahvatile obe strane Atike, otišle su prema Jonosu i Peloponezu. Ne zna se kada će otplivati, a problem je i što su providne i roze, pa se ne vide. Postoje specijalne mreže koje mogu da ih zadrže i spreče njihovo dalje putovanje, ali one su prilično skupe – ističe Taklis.

Grčki stručnjaci apeluju na sve turiste da meduze ne iznose i ne zakopavaju u pesak jer su opasne i ako neko na njih nagazi. Takođe, računa se na saradnju kupača, koji se mole da odmah obaveste nadležne o njihovoj pojavi, a ako je moguće, i da ih fotografišu i tako pomognu morskim biolozima. To je i jedini način da se sprovede kontrola na plaži i kupači na vreme upozore da ne ulaze u vodu.

PLUTAJUĆE MINE DUŽ CRNOG MORA

Zbog ratnog sukoba u Ukrajini, opasnost vreba i iz Crnog mora. Naime, na stotine mina usled trenutnog rata našlo se duž njegove površine. Iako ovo more nema naročito izraženu plimu ili snažne struje, plutajuće mine ipak mogu preći veliku razdaljinu tokom određenog vremenskog perioda.

Zato je Bugarska zajedno sa NATO postavila mreže sa senzorima, kako bi detektovala mine ukoliko se približe obali.

Bonus video:

03:07

Espreso anketa: Zabrana abortusa u Srbiji?

(Espreso/Objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.