ZNATE LI POREKLO VAŠEG PREZIMENA? Jedan od najpoznatijih Srba se preziva po TURCIZMU!
Foto: Zorana Jevtić

tajne jezika

ZNATE LI POREKLO VAŠEG PREZIMENA? Jedan od najpoznatijih Srba se preziva po TURCIZMU!

Da li jedan od najpoznatijih Srba nosi prezime nastala od turske reči?
Objavljeno:

Turcizama u srpskom jeziku ima u izobilju. Pet vekova vladavine ostavili su trag u jeziku, ali retko pomislimo da su ostavili trag i u našim prezimenima.

Iako se dičimo "pravim srpskim" imenima poput Vuka, Mihajla ili Nemanje, malo je poznato da postoje teorije da su neka od zvučnih srpskih prezimena zapravo nastala od turskih reči.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Jedna teorija kaže i da jedan od najpoznatijih Srba, koji je pri tom presudno oblikovao srpski jezik, nosi prezime nastalo od reči turskog porekla.

foto: Zorana Jevtić

Reč je o Vuku Karadžiću. Mnogi misle da su Karadžići dobili prezime po planini u Makedoniji, Karadžici, u čijem podnožju su živeli. No, jedno predanje tvrdi suprotno.

U tom predanju govori se o jednom plemenu Drobnjaka, koje je bilo buntovno prema Turcima. Nisu odbijali osnovne dažbine turskim agama i begovima, niti ukupan danak koji su propisivali, ali su odbijali svaku drugu saradnju i kontakte.

Nikad se navodno nisu odazivali na prisilan rad, mada su zbog toga trpeli velike posledice. Stanovnike u ta tri sela prozvali su "karadže", što na turskom znači: "crni bik", kako bi pokazali koliko su osioni i ponosni.

foto: Zorana Jevtić

Ovaj naziv nije bio ponižavajući, već je značio hrabrost i otresitost.

Vremenom, ustaljen je naziv za te stanovnike "karadžići" (crni bikovi). Ovaj naziv se širio i na okolna sela, a navodno su se pred turskim zulumom preselili na brojne strane: ka zapadu, u Crnu Rijeku, podno Durmitora, ali i u Loznicu, tačnije u Tršić. Ove porodice u prvim decenijama su, uz svoje porodično prezime, dodavali i dodatno prezime "Karadžić". Vremenom ustalilo se samo kao jedno prezime.

Šta je prava istina o srpskim prezimenima, i kako su nastajala?

Srbi su većinom dobijali prezimena po imenu predaka, tvrdi urednik portala Poreklo, Jovica Krtinić za Espreso.co.rs.

foto: Aleksandar Jovanović Cile

- Prezimena su većinom, u kneževini Srbiji, nastajala po imenima očeva i deda, ali i po zanimanjima, npr. Lončar, Kapetanović, Popović, ali i osobinama - kaže naš sagovornik.

No, tu nije kraj. Prezimena Srba imaju i keltske, latinske, grčke, pa i turske primese jer je prosto i naš jezik doživeo razne uticaje, kaže Krtinić.

On objašnjava da to nisu prezimena turskog porekla, već da su nastajala od turskih izraza, koji su toliko odomaćeni u srpskom jeziku da smo ih doživljavali i kao domaće izraze.

I druga prezimena u srpskom jeziku imaju "turski prizvuk", poput Samardžije, ali zbog uticaja turskog na srpski jezik - pravo je pitanje da li ovo treba da nas čudi uopšte?

Bonus video:

Pitali smo građane da li se plaše novog rata na jugu Srbije?

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.