MLADI KOJI SU PRELEŽALI KORONU SVE ČEŠĆE DOŽIVLJAVAJU OVO! Oglasio se BATUT
Batut, Foto: Printscreen

pregledajte se!

MLADI KOJI SU PRELEŽALI KORONU SVE ČEŠĆE DOŽIVLJAVAJU OVO! Oglasio se BATUT

Doktor je objasnio i može li se dogoditi da duže vreme nakon infekcije dođe do pojave novih neuroloških posledica

Objavljeno:

Zbog posledica infekcije kovidom, starosna granica pacijenata sa infarktom mozga pomera se ka mlađima!

A rizik od ovakvog ishoda preti kako onima koji su imali tešku formu infekcije, tako i onima koji su je "izgurali" bez težih simptoma. Moždani udar je u Srbiji, prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", za godinu dana doživelo čak 25.685 ljudi.

Iznoseći ovo upozorenje, pukovnik profesor dr Ranko Raičević, predsednik Društva neurologa Srbije i načelnik Klinike za neurologiju VMA za domaće medije kaže da su time u praksi potvrđene sumnje s početka pandemije, da bi koronavirus mogao da ima i ozbiljne, odložene posledice.

"Da. Sada se sa sigurnošću zna da je planetarna epidemija uticala na pomeranje razvoja moždanih udara prema mlađima. To govori o značajnom potencijalu ove infekcije na poremećaje na sistemskom nivou, a posebno na terenu povišenog rizika za poremećaje koagulacije. Ovi poslednji izazivaju povećani rizik i za trombozu moždanih arterija sa posledičnim moždanim udarom", rekao je doktor Ranko Raičević.

Izrael, Korona, Kovid, Omikron, PCR test, Antigenski test
foto: Profimedia

"Postkovid sindrom je novi klinički entitet kod pacijenata koji su preživeli infekciju SARS-CoV-2 virusom. On uključuje pacijente koji su zbog težine kliničke slike bili hospitalizovani, ali se podjednako odnosi i na one koji su imali laku kliničku sliku infekcije. Znaci i simptomi oštećenja javljaju se na mnogim organskim sistemima, a predominantne su respiratorne, kardiološke, neurološke i psihijatrijske smetnje. Svakako u manjoj meri postoje znaci disfunkcije i drugih organa i sistema - endokrinološkog, urološkog, nefrološkog... Takođe se javljaju anksioznost, depresivnost, ali se ozbiljna depresija javlja ipak kod samo pet-šest odsto ovih pacijenata", rekao je doktor.

Doktor je objasnio i može li se dogoditi da duže vreme nakon infekcije dođe do pojave novih neuroloških posledica.

"Neurološki i uslovno rečeno psihijatrijski postkovid sindrom podrazumeva pojavu znaka i simptoma iz domena neurologije i psihijatrije kod pacijenata nakon više od 12 nedelja od akutne infekcije. Zamaranje bez naprezanja ili nakon najlakšeg fizičkog napora javlja se kod 75 odsto obolelih.

Psihijatrijska bolnica, Ludnica, Psihijatrija
foto: Profimedia

Ovaj simptom je nešto izraženiji kod onih koji su bili hospitalizovani. Takođe, mnogo je češći nego nakon drugih virusnih infekcija, tipa gripa, a dugotrajan je", zaključio je on.

(Espreso /Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.