NOVOSAĐANI MISLE DA SU VIDELI DABRA U DUNAVU, ALI SU SE PREVARILI: U pitanju je OVA ŽIVOTINJA! (VIDEO)
Nutrija na obali Dunava u Novom Sadu, Foto: Printscreen/Instagram/nsuzivo.rs

VELIKA SLIČNOST

NOVOSAĐANI MISLE DA SU VIDELI DABRA U DUNAVU, ALI SU SE PREVARILI: U pitanju je OVA ŽIVOTINJA! (VIDEO)

Reč je, naime, o invazivnoj vrsti koja ugrožava vrste koje prirodno stanuju na našem podneblju, a sama činjenica da nam je postala vidljiva, znači da je se namnožila dovoljno da bi u budućnosti mogla da postane i problem

Objavljeno:

Novosađani su danas bili oduševljeni prizorom koji su videli u Dunavu. Naime, oni su snimili životinju koja pliva prema obali na Dunavu i napisali "Dabar zaplivao Dunavom".

Međutim, moraćemo da ih razuverimo! Nije u pitanju dabar! Radi se o nutriji – jednom od najkrupnijih glodara na svetu koji nastanjuje prostore „Beogradske Amazonije”, odnosno Beljarice. Iako je mnogima ovakav, zaista neuobičajen prizor, bio simpatičan, i to posebno jer je reč o vrsti od čijeg se krzna prave bunde.

1 / 4 Foto: Printscreen/Instagram/nsuzivo.rs

Dlaka ovog glodara je duga i oštra, sa gustom poddlakom, a boja varira od svetlih do tamnobraon tonova. Na farmama nutrije selekcijom su dobijene jedinke čistih boja krzna (belo, crno, zlatno-žuto...)

Istina je da postoji velika sličnost između dabra i nutrije, pogledajte jednu koja je danas uočena na obali Dunava.

Reč je, naime, o invazivnoj vrsti koja ugrožava vrste koje prirodno stanuju na našem podneblju, a sama činjenica da nam je postala vidljiva, znači da je se namnožila dovoljno da bi u budućnosti mogla da postane i problem.

Inače, slična scena je zadesila Beograđane kada je iz Save isplivala takođe ova životinja, a ljudi su i tada bili ubeđeni da se radi o dabru!

Nutrije lako mogu da prežive u našim uslovima, brzo se razmnožavaju i imaju puno potomaka. To remeti odavno uspostavljeni prirodni poredak.

Nutrije kod nas nemaju prirodnih neprijatelja i mi nemamo potencijal grabljivica koje bi same mogle da urade „prirodnu kontrolu” ovakve vrste. Jedino rešenje jeste donošenje pravilnika o invazivnim vrstama koji bi mogao nutrije da „neutrališe” kao pretnju po ostatak prirode.

Nutrija je dobar plivač i brz kolonizator, živi u malim kolonijama pored vode. Jedinke se pare više puta tokom godine, a ženka okoti do šest, ređe više mladunaca, obraslih dlakom i sa otvorenim očima. Mladunci su nakon tri do pet dana po koćenju sposobni da plivaju.

Životni vek nutrije u prirodnom okruženju je 3, retko 4 godine, a u zatočeništvu (farme, kavezi) od 6 do 8 godina. Ova životinja je aktivna u sumrak i u zoru, pred svitanje, a u mirnim staništima, u kojima nema predatora, i tokom celog dana. Nutrija se hrani vodenim biljkama, uglavnom. Takođe, u njenoj ishrani zastupljena su razna semena žitarica, korenje itd. Postoje podaci da neretko koristi i dagnje kao izvor hrane, kao i da praktikuje koprofagiju.

Bonus video:

03:07

Espreso anketa: Zabrana abortusa u Srbiji?

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.