NAJGLAMUROZNIJA SVADBA KOJU JE BEOGRAD IKADA VIDEO: Ovo niste znali o venčanju kralja Aleksandra i kraljice Marije!
Venčanje, Foto: Printscreen/Youtube/Kraljevina Srbija

raskoš

NAJGLAMUROZNIJA SVADBA KOJU JE BEOGRAD IKADA VIDEO: Ovo niste znali o venčanju kralja Aleksandra i kraljice Marije!

Do venčanja kralj je dobijao od države apanažu od 1,2 miliona zlatnih dinara

Objavljeno:

Juče je obeleženo tačno sto godina od najglamuroznije svadbe koju je Beograd ikada video. To je bila ujedno i poslednja kraljevska svadba održana u Beogradu, a detalji se i dalje prepričavaju i dan danas.

Osmog juna 1922. godine u Beogradu, u Sabornoj crkvi, venčali su se kralj SHS Aleksandar I Karađorđević i rumunska princeza Marija Hoencolern. Tada, to je bio svetski događaj broj jedan, a sve oči su bile uprete u Beograd i budući kraljevski par.

Na svom Tviter nalogu Živojin Petrović, direktor i urednik kanala nauke i umetnosti BrainzTV, podelio je nekoliko malo poznatih činjenica sa ovog venčanja sa svojim pratiocima.

Jedna od stavki koja najviše upada u oči jesu svote novca koje su potrošene na poklone i ostale tradicije,

Na primer, kralj je budućoj nevesti na prosidbi poklonio prsten koji je vredeo 2.600.000 miliona dinara, što je prema Petrovićevoj računici oko jedan do 1,5 milion evra.

Mnogi su se utrkivali da kralju daju što skuplji i unikatniji poklon, pa se tako desetak dana pre svadbe Beogradom prošetala dosta čudna kolona. Na čelu je bio predsednik vučitrnskog sreza a iza njega, sasvim opušteno, dva debela bela ovna.

1 / 6 Foto: Printscreen/Youtube/Kraljevina Srbija

Imali su pozlaćene rogove za koje su bile učvršćene dve staklene jabuke zlatne boje.

Iza ova dva predvodnika išlo je još 100 ovnova, od kojih je svaki na čelu imao ogledalo. To je bio prvi svadbeni poklon.

Do venčanja kralj je dobijao od države apanažu od 1,2 miliona zlatnih dinara. Stupanjem u brak, prema zakonu, ta cifra se popela na čak 24 miliona.

Buduća kraljica Marija nije u Beograd pošla praznih šaka. Ona je od gradonačelnika Bukurešta dobila na poklon najnoviji automobil, a tri specijalna vagona su bila krcata poklonima i njenim stvarima. Miraz je ponela u kešu i to 5 miliona rumunskih leja.

Bračni ugovor

Dan pre stupanja u brak, mladenci su potpisali bračni ugovor od 14 strana. U njemu su bile navede sve mogućnosti, prava i obaveze po pitanju novca, nasledstva, imovine, dugova i svih ostalih bračnih sitnica.

Na ulicama grada je bilo oko 100.000 ljudi, a od čega 21.000 hiljada zvanica i to iz čitavog sveta: Amerike, Persije, Japana, ali ne i Bugarske. Zbog zločina koji su počinili na srpskim narodom tokom Prvog svetskog rata, bugarska delegacija jedina nije pozvana.

Cela kraljevska flota sa oko 100 malih čamaca dočekala je Marijinu jahtu kod Grocke, a eskadrila aviona je neprestano nadletala Ušće.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.