OVAKO JE GOVORIO PATRIJARH PAVLE: Njegove reči mogu da spasu SVET!
Patrijarh Pavle, Foto: Printscreen Youtube

mudre reči velikog čoveka

OVAKO JE GOVORIO PATRIJARH PAVLE: Njegove reči mogu da spasu SVET!

Pamtimo ga kao mudrog čoveka čiji se govori i besede prepričavaju i pamte

Objavljeno:

Patrijarh Pavle ušao je u istoriju srpskih patrijarha kao jedan od najskromnijih i najnekonvencionalnijih velikodostojnika koji su mnogo učinili za pravoslavlje.

Zbog njegove skromnosti i istinoljubivosti, mnogi su ga smatrali svecem koji hoda.

Patrijarh Pavle nije voleo povlastice ni skupe poklone, koristio je gradski prevoz i uvek sam vodio računa o svojoj odeći, a zanimljiva je priča o njegovim cipelama koja se i danas može čuti.

Njegove reči, dela i mudre poruke ostaće urezane u mnogim srcima kao neprocenjiv dar.

– Čovek je jači mrtav nego nečovek živ.

– Kada bi se svi držali ljubavi, ova zemlja bi bila raj. Ali kad bi se svi držali bar onog što je malo manje od ljubavi – jer, ljubav je veza savršenstva – kada bi se makar držali principa „Što želite sebi, to činite drugima; što ne želite sebi, to ne činite drugima“, onda bi zemlja, ako ne bi postala baš raj, bila blizu raja.

– Ne branimo se od tuđeg zla, zlom u sebi.

– Kad se čovek rodi, celi svet se raduje, a samo on plače. Ali treba da živi tako da, kad umre, celi svet plače, a samo on se raduje.

1 / 6 Foto: Printscreen/youtube/Arheo-amateri Srbije, Dado Đilas

Bog nas je stvorio ljudima i traži od nas da to i budemo. Nema takvih vremena u kojima to ne bi mogli biti i ne bi bili dužni da to budemo.

– Vreme je jedno trajanje koje ima prošlost, sadašnjost i budućnost. Ali prošlosti kao vremena nema. Ima ostataka od prošlosti. Budućnosti takođe nema, ona će biti. A šta ima? Ima samo sadašnjost. Ta kategorija vremena ne odnosi se na Boga. Na Njega se odnosi večnost. A večnost je stalna sadašnjost. Nema ni prošlosti ni budućnosti.

– Čuvajte i neprijatelje svoje i molite se za njih jer ne znaju šta rade.

– Prava ljubav je jedino kada ljubav ne traži svoje. Kada voliš nekog bez ikakve logike. To je i prava sloboda. E zato sam hrišćanin.

– Oni ne shvataju hrišćanski ljubav koja ne traži svoje, koja gleda uvek na drugog, ne samo na sebe. Ako se traži svoje, to je već trgovina.

– Proćiće sve, ali duša, obraz i ono što je dobro ostaje zauvek.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.