ZABRINJAVAJUĆA PROGNOZA SEIZMOLOGA: Pitanje je dana kad će u Rumuniji biti jak zemljotres, BIĆE TO TEST ZA NAS
Ilustracija, Foto: Stefan Stojanović, Profimedia

potresi

ZABRINJAVAJUĆA PROGNOZA SEIZMOLOGA: Pitanje je dana kad će u Rumuniji biti jak zemljotres, BIĆE TO TEST ZA NAS

Biće oscilacija i neće biti prijatno, ali to će to biti test za visoke zgrade koje su se u poslednje vreme izgradile

Objavljeno:

Nakon što je zemljotres jačine 3 stepena Rihtera sinoć pogodio Lazarevac, ponovo nas muči pitanje da li je to uvod u jače potrese na ovom području.

- Ovaj sad u Lazarevcu svakako govori u prilog tome da se seizmička aktivnost razvija. Ali to što je bliži Beogradu nego što su bili oni pre mesec, dva dana u dolini Zapadne Morave, ne znači i veću opasnost za Beograd - kaže čuvena seizomološkinja Slavica Radovanović, koja 47 godina proučava seizmološku aktivnost na ovim prostorima.

Lazarevac
Lazarevacfoto: Foto: Opština Lazarevac

Zapravo, ovi zemljotresi slabije jačine trenutno ne znače veliku opasnost ni za čitavu Srbiju, ali se period u kojem možemo očekivati veći i jači potres, sada smanjio sa 10 na osam godina.

- Cela ova seizmička aktivnost pre govori u prilog pripreme nekog velikog zemljotresa na Balkanu, ali u njegovim južnijim delovima, negde na potezu Skadar - Peć, pa do Kopaonika. Na samom Kopaoniku se ne mogu očekivati potresi jer je tu seizmička aktivnost potrošena bar za duži vremenski period. Više govorimo o skretanju ka Jadranu i jadranskom primorju - pojašnjava Slavica.

Da sumiramo malo prostije - potencijalna žarišta su na potezu od Požarevca do Krupnja, preko Mladenovca i Lazarevca. Sam Beograd, kaže Slavica, nije naročito ugrožen, jer se tu, bar u narednom periodu, teško mogu očekivati jači potresi.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Stefan Stojanović, Profimedia

Ipak, ono što bi osetio Beograd, a najviše Niš, je zemljotres koji se uskoro očekuje kod našeg suseda - u Rumuniji.

- Rumunija je nepredvidiva. Vreme je da se tamo dogodi jak zemljotres i on može biti svakog dana. To je nešto što bismo mi i te kako osetili i prvi put bismo imali iskustva kako to izgleda u Beogradu "koji je porastao do neba". Biće oscilalcija i neće biti prijatno, ali to će to biti test za visoke zgrade koje su se u poslednje vreme izgradile - napominje Radovanović.

To neće biti zemljotres koji će rušiti naše objekte, ali će svakako biti potres koji ćemo jako osetiti, ističe naša sagovornica. Ona govori i o još jednoj zanimljivosti o kojoj malo ko zna, a koja bi takođe u ovom slučaju pokazala svoju delotvornost.

- Na vrhu Kule Beograd na vodi nalaze se uređaji kojima je uloga da ograniče vibracije izazvane udarima vetra ali i jakim zemljotresima. Oni daju otpor velikim vibracijama - dodaje Slavica.

Ona podseća da su zemljotres u Rumuniji 1977. godine najviše osetili stanovnici Novog Beograda, a sada bi se on, napominje, osetio u Beogradu, ali verovatno još više u Nišu.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.