DOK SU SE DRUGI SKRIVALI, ONA SE LATILA PUŠKE: Niška HEROINA je tragično STRADALA zbog ALBANSKOG LEKARA
Slađana Stanković, Foto: Printscreen/Youtube/Председник СРЈ Слободан Милошевић командант ВЈ

odbio je da je leči

DOK SU SE DRUGI SKRIVALI, ONA SE LATILA PUŠKE: Niška HEROINA je tragično STRADALA zbog ALBANSKOG LEKARA

U Nišu su jednu ulicu nazvali po Nišlijki Slađani u znak sećanja na jednu hrabru i borbenu ženu

Objavljeno:

Slađana Stanković je rođena u Nišu, a njena priča je odraz hrabrosti, ljubavi i humanosti prema svojoj otadžbini. Prvog dana rata na Kosovu i Metohiji 1999. godine, ova devojka se latila puške, dok su se mnogi drugi ljudi skrivali po Nišu u strahu da mogu biti mobilisani.

Slađana Stanković
Slađana Stankovićfoto: Printscreen/Youtube/Председник СРЈ Слободан Милошевић командант ВЈ

– Stankovići su u svaki rat slali nekog svoga, ali Slađana je bila prva devojka koja je uzela oružje u ruke. Niko nije slutio šta joj je u glavi dok 24. marta u kuću nije ušla u uniformi i kazala: “Idem u rat”. Otac je pokušao da je odvrati, rekao joj je: “Slađana, znaš li ti šta je rat, to nije kafić, tamo se gine”, ali je to nije pokolebalo. Prvi put se javila posle mesec dana, kazala da ima radosne vesti, venčala se s ruskim dobrovoljcem Jurijem Osipovskim i to u manastiru Svetih Arhangela u Prizrenu. Kum joj je bio njen starešina Božidar Delić – rekla je jednom prilikom Vesna, njena sestra.

– Obećala je da će s mužem doći kući 2. juna, ali sam kasnije saznala da se s nekim borcem zamenila, pa je on umesto nje tada otišao na odsustvo. Tog 5. juna sanitetskim vozilom izvlačila je ranjenike kod sela Planeja, kada ih je pogodila minobacačka granata s teritorije Albanije. Kako sam kasnije čula, bila je teško ranjena, ali živa. Rusi su je na rukama doneli do bolnice u Prizrenu, a priča se da neki doktor Albanac nije hteo ni da je primi. Možda bi ostala živa da je na vreme stigla do lekara, da je helikopterom upućena u bolnicu, ali nije imala šansu – dodala je njena sestra.

Porodica Stanković nije bila obaveštena o Slađaninoj smrti, saznali su potpuno slučajno.

– Telefonom nas je pozvala jedna njena prijateljica da nas pita kada ćemo je sahraniti. Šokirali smo se, odmah smo otišli u Dom vojske da pitamo šta je s njom. Kazali su nam da je greška, da idemo kući, da će nas obavestiti o tome gde je ona. Još nismo ni došli do stana, kada su nas sustigli i kazali da su je doterali u Vojnu bolnicu i da idemo da je prepoznamo – priseća se Vesna Slađanine smrti.

Slađana Stanković
foto: Printscreen/Youtube/Председник СРЈ Слободан Милошевић командант ВЈ

Kako je njena sestra objasnila, najteže joj je bilo kada je videla tri para odbačenih vojničkih cokula u dvorištu, od kojih su jedne bile Slađanine.

– Njeno telo nam je predato u metalnom kovčegu. Na sahranu je došao suprug Jurij i ne znam koliko Rusa, čitavo dvorište je bilo puno njihovih vozila. Jurij je bio potpuno skrhan, otišao je do grada i kupio joj venčanicu roze boje, koju je obožavala i venčić za kosu. Sve je to stavio u njen kovčeg. Bio je s nama dok joj nismo održali šestomesečni pomen, a onda je otišao, čula sam da sada radi pri nekoj međunarodnoj organizaciji na Kosovu i Metohiji.

Ulica nazvana po Slađani

Ulica Slađane Stanković
foto: Printscreen/Google Maps

U Nišu su jednu ulicu nazvali po Slađani u znak sećanja na jednu hrabru i borbenu ženu, punu smelosti i ljubavi prema otadžbini, na šta je Vesna rekla:

– Predlog da se to uradi potekao je od Udruženja boraca, ali za Slađanu je moglo da se uradi i više. Tri godine smo skupljali novac da joj podignemo spomenik i to smo uradili bez ičije pomoći. Slađana je dala za ovu zemlju najvrednije što je imala i nije zaslužila da je samo mi pamtimo. Trebalo bi da je se sećaju svi koji su ovde ostali dok se ona za njih borila.

(Espreso / Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.