SVAKE GODINE IH JE SVE VIŠE! Tretiranje protiv krpelja sprovedeno u 73 novosadska vrtića
Ilustracija, Foto: Emilija Jovanović

povećava im se broj

SVAKE GODINE IH JE SVE VIŠE! Tretiranje protiv krpelja sprovedeno u 73 novosadska vrtića

Brojnost krpelja varira od godine do godine zbog raznih faktora, ali je poznato da većoj brojnosti krpelja pogoduje blaga zima

Objavljeno:

Proteklog vikenda izvedena je preventivna akcija zaštite zdravlja mališana od krpelja u dvorištima 73 vrtića. Akciju je iniciralo Gradsko veće kako bi zelene površine u ovom periodu bile što bezbednije za boravak i igru mališana, a sprovelo JKP "Ciklonizacija".

– Tokom vikenda, kada u objektima ne borave deca, naših pet ekipa opremljenih ULV generatorima smeštenim na automobile i ručnim generatorima za prostore koji nisu dostupni vozilima izvelo je tretmane protiv krpelja u 73 vrtića na teritoriji celog Grada Novog Sada, uključujući i sva prigradska naselja i sela, kao i Sremske Karlovce – navode iz tog preduzeća.

Ilustracija
Ilustracijafoto: EPA/RUNGROJ YONGRIT

Kako dalje kažu, akcija je sistematski odgovor na činjenicu da se iz godine u godinu povećava procenat krpelja koji prenose opasnu lajmsku bolest, koja ima sezonski tip javljanja, a u piku je od aprila do kraja juna, te nakon perioda manje aktivnosti krpelja do kraja avgusta i septembra, dolazi do drugog pika.

– Brojnost krpelja varira od godine do godine zbog raznih faktora, ali je poznato da većoj brojnosti krpelja pogoduje blaga zima – rekli su iz JKP "Ciklonizacija", a prenosi Dnevnik.

1 / 7 Foto: Emilija Jovanović

Oni su dodali da na našem području svojim ubodom krpelji na ljude prenose bakterijsku infekciju uzrokovanu bakterijom Borrelia burgdorferi, poznatu pod imenom lajmska bolest i virusni krpeljni meningoencefalitis. U našim krajevima lajmska bolest je znatno rasprostanjenija, a stručnjaci se slažu da je u njenom sprečavanju najvažnija prevencija, odnosne akcije koje će sprečiti ubod krpelja.

( Espreso / Blic )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.