NAJAVLJEN HAOS NA GRANICAMA: Ako putujete u GRČKU ove dane svakako TREBATE da izbegavate, evo i zbog čega!
Ilustracija, Foto: Profimedia

letnja sezona uveliko počela

NAJAVLJEN HAOS NA GRANICAMA: Ako putujete u GRČKU ove dane svakako TREBATE da izbegavate, evo i zbog čega!

Ne postoji pisano pravilo kada su najveće gužve na putu za Grčku

Objavljeno:

Ne postoji pisano pravilo kada su najveće gužve na granicama na putu do Grčke, ali ipak su poznati datumi koje bi, ako je moguće, bilo poželjno izbegavati, a jedan od takvih je i naredni produženi vikend!

Svi koji nameravaju da krajem ove nedelje krenu put grčkih plaža moraće da se naoružaju strpljenjem jer je skoro izvesno da ih očekuju podugački redovi na graničnim prelazima, ali i na naplatnim rampama, pumpama, kafićima...

Ilustracija
Ilustracijafoto: Printscreen/Facebook/Nikana.gr

Neradno u Grčkoj i S. Makedoniji

Naši turistički radnici iz Grčke upozoravaju da je predstojeći vikend takozvani grčki “trimero”, odnosno bukvalno prevedeno trodnevnica.

- Ona se dešava nekoliko puta godišnje, to je period praznika kada se traži soba više, mesto u restoranu više i kada su gužve svuda, na putevima, naplatnim rampama, granicama. Jedan od takvih momenata će nastupiti za vikend, kada je u Grčkoj državni praznik povodom verskog praznika Duhova/Trojica. Duhovni ponedeljak je neradni dan, tako da je ovo uvek odlična kombinacija za beg na putovanje u zemlji i van nje, a mnogim Grcima i prvi odlazak na plažu u toku godine - objasnila je Ivana Stanojević, administrator Fejsbuk stranice Grčka uživo.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Uprava carine

Međutim, kako dodaje, u Severnoj Makedoniji je neradan i petak, pred Duhove.

- Svima koji dolazite na more za nedelju dana savetujemo da se naoružate strpljenjem i da korigujete vreme dolaska tako da niste u vreme najvećih gužvi na granici - poručila je Ivana.

Dakle, za očekivati je da već od petka veliki broj građana Severne Makedonije krene ka grčkim plažama, dok će u suprotnom smeru najveće gužve biti u nedelju. U međuvremenu, očekujte prilično zakrčene puteve po Grčkoj, naročito one koji vode iz najvećih gradova do omiljenih letovališta.

Kako izbeći redove na granicama

Ako je verovati dobro upućenima, na granici između Srbije i Severne Makedonije ne bi trebalo očekivati duža zadržavanja, mada nije isključeno da makedonske pogranične službe rade u redukovanom, prazničnom režimu. Ukoliko dođe do stvaranja kolone na prelazu Tabanovce, svima koji u tom periodu budu išli put Grčke savetuje se “preusmeravanje” na Prohor Pčinjski, kod istoimenog manastira, koji se i inače koristi često od 15. jula do 15. avgusta, kako bi se izbegla višesatna zadržavanja.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Uprava carine

Mnogo više problema možete da očekujete na prelazu između Severne Makedonije i Grčke, odnosno na graničnom prelazu Evzoni, a ukoliko ugledate kilometarske redove, vratite se 15-20 kilometara unazad i skrenite kao prelazu Dojran (isključujete se kod mesta Smokvica i preko mesta Marvinci i Valandovo vozite za Dojran). On jeste znatno manji, ali su na njemu i manje gužve. Možda ćete morati da vozite 30-tak kilometara više, ali barem će vam zadržavanje na granici biti znatno kraće.

Naravno, moguća opcija je i putovanje preko Bugarske, ali s obzirom da je državni praznik u Grčkoj, nećete mnogo toga dobiti, osim što ćete izbeći “lavinu” turista iz Severne Makedonije.

Koji su kritični dani ovog leta

Ovo je, inače, prvi “kritičan” vikend ovog leta na putu ka grčkom moru. Slična situacija se očekuje oko 9. jula zbog Kurban Bajrama, koji se slavi neradno za mnoge građane Severne Makedonije, ali i 2. avgust kada se u ovoj zemlji proslavlja Ilinden i kada veliki broj Makedonaca prolazi granicu ka Grčkoj. Konačno, tu je i 8. septembar - Dan nezavisnosti.

Naravno, postoje i dani kojima su “generalno” veće gužve. Reč je o vikendima, koje bi bilo dobro ako možete da izbegavate, te je znatno bolje putovati radnim danima, baš kao što je utvrđeno da su mnogo veće gužve 1. i 15 u mesecu kada turističke agencije obično obavljaju smene turista. Takođe, iskusni turisti koji decenijama unazad kolima putuju u Grčku tvrde da ćete najverovatnije kraće čekati na graničnim prelazima ukoliko se na ulazu u Grčku pojavite tokom noći, do tri sata ujutro, a da već pred zoru može da dođe do stvaranja kolona, manjih ili većih.

Bez kovid mera i testiranja na granici

Ilustracija
Ilustracijafoto: Profimedia

Ovog leta bi trebale da budu manje gužve na graničnim prelazima, barem zbog toga što su ukinute kovid mere. Naime, i u Severnu Makedoniju, i u Bugarsku, pa i u Grčku se ulazi samo sa pasošima, nisu više potrebne potvrde o vakcinaciji, preležanoj koroni ili negativni PCR test. Takođe, ukinuto je i nasumično testiranje putnika na granicama.

( Espreso / Blic )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.