KAD VIDITE ODŽAČARA, UHVATITE SE ZA DUGME I ZAMISLITE ŽELJU! Donose li stvarno SREĆU?
Odžačar, Foto: Printscreen/Youtube/ TV KCNZ

verovanje

KAD VIDITE ODŽAČARA, UHVATITE SE ZA DUGME I ZAMISLITE ŽELJU! Donose li stvarno SREĆU?

Kada je dimnjak zapušen, a dom ispunjen dimom, znači da dom “ne diše” dobro, da se nagomilava negativna energija i da jačina domaćinstva slabi

Objavljeno:

Verovanje da odžačari donose sreću datira još od davnina, ali postoji nekoliko verzija kako je došlo do toga.

Jedna priča govori da je sve počelo još 1529. godine, pri opsadi Beča od Osmanlija. Dok je obavljao svoj posao, jedan odžačar je video turske trupe kako se približavaju Beču i obavestio nadležne o tome.

Odžačar
Odžačarfoto: RINA

Zahvaljujući tome, Bečlije su uspele da organizuju odbranu grada, a odžačare su počeli da smatraju za ljude koje donose sreću.

Druga priča ima manje dramatičnu, ali opet nezanemarljivu pozadinu. Jedna grofica je pripremala veliku proslavu i bal i sve je bilo potpuno spremno da zabava počne. Ipak, iznenada je iz kamina počeo da izlazi crni dim, preteći da ispuni ceo dvor.

U tom trenutku su dvojica odžačara, vraćajući se svojim kućama, prolazili pored dvora i pritekli grofici u pomoć. Očistili su dimnjak i na taj način sprečili da proslava propadne.

Grofica je tada proširila vest da odžačari donose sreću.

Treća verzija je donekle slična drugoj, ali zapravo ima i najbolji temelj, jer se zasniva na mešavini logike i verovanja.

Kada je dimnjak zapušen, a dom ispunjen dimom, znači da dom “ne diše” dobro, da se nagomilava negativna energija i da jačina domaćinstva slabi.

Odžak
Odžakfoto: Profimedia

Onda je sasvim logično da, kada odžačari dopuste kući da “diše”, dolazi do preporoda, sve loše se izbacuje i životna sila ponovo jača.

Zašto se hvatamo baš za dugme kada ga ugledamo?

Dugme je, kao veza između odžačara i ostalih ljudi, veoma važno. Ono predstavlja “magični krug” sreće.

Veruje se da, kada ugledate odžačara, treba da protrljate dugme i zamislite želju, koja će vam se u najskorije vreme ispuniti.

Dugme takođe predstavlja vrstu amajlije koja ima ulogu da otera negativne sile.

( Espreso / naissus.info )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.