PREKO 50 AUTOBUSA I NEPREGLEDNE KOLONE VERNIKA PRED MANASTIROM TUMANE: Evo šta se dešava! (FOTO)
Tumane, Foto: Pritnscreen

manastir tumane

PREKO 50 AUTOBUSA I NEPREGLEDNE KOLONE VERNIKA PRED MANASTIROM TUMANE: Evo šta se dešava! (FOTO)

Posle ovog događaja sledi i manastirska slava, Sabor Svetog arhanđela Gavrila, 26. jula

Objavljeno:

Manastir Tumane nalazi se 120 kilometara od Beograda i devet od Golupca, u podnožju golubačkih planina, okružen šumom na levoj obali Tumanske reke, što ovoj svetinji daje posebnu lepotu. Arhimandrit, iguman manastira Tumane, Dimitrije Plećević objašnjava zašto je to jedan od najposećenijih manastira na prostoru Srbije.

S obzirom na to da je sada manastir mnogo posećen, mi smo prebacili taj događaj i duhovnu svečanost na nedelju po Spasovdanu, što je ove godine 5. jun. Tada se mošti posle svete liturgije iznose iz kivota, presvlače u novo odijanije, a delići stare odežde svetitelja se podele prisutnom vernom narodu na blagoslov. Potom, nošen na rukama sveštenika i vernog naroda, Sveti Zosim pohodi svoju isposnicu u kojoj je živeo i podvizavao se", objašnjava iguman.

1 / 3 Foto: Printscreen/youtube/rts

Mošti ostaju u isposnici čitavog dana uz čitanje molitvi. Kako navodi arhimandrit, ovom događaju svake godine prisustvuje od 30 do 40 hiljada ljudi, a ovaj dirljivi događaj i duhovno sabranje podseća na ono iz Ostroga.

"Vidi se da je naš narod gladan i žedan duhovnosti i ta tumanska sabranja upravo bivaju slika toga", smatra arimandrit Dimitrije Plećević, iguman manastira Tumane.

Posle ovog događaja sledi i manastirska slava, Sabor Svetog arhanđela Gavrila, 26. jula. Praznik tumanskih svetitelja, Svetog Zosima i Svetog Jakova je 21. avgusta.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.