STIŽE NAM JAČE OSVEŽENJE! Izdato upozorenje za Srbiju, SPREMITE SE
Pljusak, Foto: Nemanja Nikolić

OPET KIŠE...

STIŽE NAM JAČE OSVEŽENJE! Izdato upozorenje za Srbiju, SPREMITE SE

Nakon višednevne smene hladog i toplog vremena, meteorolozi poručuju da nas do "utorka sledeće sedmice očekuje porast temperature, uz pojavu grmljavinskih pljuskova lokalno".

Objavljeno: 22:39h

Kako je najavio Marko Čubrilo, meteorolog iz Novog Sada, oko 7. juna se očekuje češća pojava nestabilnosti uz osveženje, i trenutno do oko sredine meseca nema najave za jače otopljenje.

Čubrilo kaže da će od sutra, 3. juna i do narednog ponedeljka biti pretežno sunčano i toplo, ali ne i sasvim stabilno vreme.

- Kako će se severnije od nas kretati vlažan i nestabilan vazduh nad našim delom Evrope, atmosfera će biti u stanju latentne nestabilnosti tako da uz visoke temperature i dosta visok udeo vlage u vazduhu, svaki dan treba očekivati lokalnu pojavu grmljavinskih pljuskova – poručuje Čubrilo.

Prema njegovim rečima, nije moguće unapred predvideti prostorni raspored tih nestabilnosti, ali bi one najčešće trebale biti nad brdsko-planinsim delom regiona kao i na njegovom severu i zapadu gde bi u noći između petka i subote moglo biti i izraženijih grmljavinskih pljuskova i lokalnih nepogoda.

- Temperature će biti u daljem, manjem, porastu i za vikend bi se maksimumi trebali kretati od +26 do +32 stepena Celzijusa, što je iznad proseka za ovaj deo godine. Vetar će uglavnom biti slab, zapadni i severozapadni i samo će u zoni nestabilnosti na kratko biti jak – kaže Marko Čubrilo.

Oko 6. juna, prema Čubrilovim proračunima, vidljiv je signal za moguće razvijanje visinskog ciklona nad našim delom Evrope koji bi narednih dana uz češće i jače grmljvinske pljuskove doneo i lokalne nepogode i osveženje.

Kiša
foto: Stefan Stojanović

- Do oko 10. juna se vidi da bi najveću količinu kiše trebao dobiti brdsko-planinski deo regiona, ali o tačnim količinama do pred kraj vikenda nema smisla pričati – kaže meteorolog.

Zbog tropskih temperatura koje imamo ovog proleća, očigledno je ovogodišnji maj topliji od proseka, a kako je ranije objasnio Čubrilo, "to nije netipično za ovaj mesec, pogotovo za njegovu drugu polovinu, ali ne mora da znači najavu paklenog leta".

Prema petodnevnoj prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda u petak pretežno sunčano sa temperaturom do +31 stepen, u subotu su mogući poslepodnevni pljuskovi, ali temperatura će biti isto +31 stepen, u nedelju će biti malo i do umereno oblačno, a temperatura ostaje ista. U ponedeljak +27, u utorak +28 stepeni i pretežno sunčano.

Gotovo identično vreme biće i u Novom Sadu i okolini, dok se u Nišu i u subotu i u nedelju očekuje još toplije, i do +32, +33 stepena i poslepodnevni pljuskovi. Slično će biti i u Kragujevcu i okolini, dok će na Zlatiboru pljuskova biti u subotu, nedelju i u ponedeljak, i temperatura će maksimalno dostići +28 stepeni, a zatim će pasti početkom sedmica na +22.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.