SRBI NAJVIŠE UMIRU OD OVIH BOLESTI! Gotovo da nema porodice u kojoj ne HARA jedna od njih!
ilustracija, Foto: Profimedia, Ilustracija

VODITE RAČUNA O SVOM ZDRAVLJU

SRBI NAJVIŠE UMIRU OD OVIH BOLESTI! Gotovo da nema porodice u kojoj ne HARA jedna od njih!

Najčešći uzroci smrti u Republici Srbiji već duži period su isti, ali sa različitim tendencijama u periodu od 2009. do 2018. godine

Objavljeno:

Nezarazne bolesti (bolesti srca i krvnih sudova, maligni tumori, šećerna bolest, opstruktivna bolest pluća, povrede i druge) već decenijama u našoj sredini vodeći su uzroci obolevanja, invalidnosti i prevremenog umiranja pre 65. godine života, navode iz Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Republici Srbiji godišnje od svih uzroka smrti umre nešto više od 100.000 ljudi. Svaki drugi stanovnik Srbije umre od bolesti srca i krvnih sudova, svaki peti od malignih tumora i svaki deseti od posledica povreda, dijabetesa i opstruktivnih bolesti pluća. Tokom poslednjih 20 godina najveći porast u umiranju u Srbiji zabeležen je od malignih tumora i komplikacija uzrokovanih dijabetesom.

Najčešći uzroci smrti u Republici Srbiji već duži period su isti, ali sa različitim tendencijama u periodu od 2009. do 2018. godine. U pitanju su uglavnom bolesti sistema krvotoka, bolesti sistema za varenje, stanja u porođajnom periodu, urođene nakaznosti, deformacije, trovanja i posledice delovanja spoljnih faktora smanjile su svoje učešće kao uzroci smrti u posmatranom periodu.

Za razliku od navedenih, u istom razdoblju zapaljenske bolesti i stanja, tumori, bolesti krvi i krvotvornih organa, bolesti žlezda sa unutrašnjim lučenjem, ishrane i metabolizma, duševni poremećaji i poremećaji ponašanja, su kao uzrok opšteg mortaliteta bili u porastu, saopštili su iz "Batuta".

1 / 4 Foto: Profimedia

S obzirom na to da su u Srbiji na prvom mestu kardiovaskularne bolesti, zbog srčanih problema, godišnje u Srbiji umre 52.000 osoba, što je čak 145 osoba dnevno.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.