SRBI NAJVIŠE UMIRU OD RAKA PLUĆA U EVROPI: Svaka treća punoletna osoba puši, PORAŽAVAJUĆE BROJKE!
Paklica cigarete, Foto: EPA-EFE/RUNGROJ YONGRIT

svaki 7. osnovac je pušač

SRBI NAJVIŠE UMIRU OD RAKA PLUĆA U EVROPI: Svaka treća punoletna osoba puši, PORAŽAVAJUĆE BROJKE!

U Srbiji od raka pluća svake godine oboli 7.000, a na žalost gotovo 5.000 89osoba izgubi bitku sa ovom opakom bolešću

Objavljeno:

Svaka treća punoletna osoba u Srbiji puši, a svaki sedmi osnovac je aktivni pušač, pokazuju poslednji podaci Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut". Karcinom pluća svakodnevno odnese 13 života i po tome je Srbija među vodećim zemljama u Evropi.

Međutim, uprkos činjenici da su više od 90 odsto obolelih od raka pluća pušači, zabrinjavajuće je da broj onih koji konzumiraju duvan u našoj zemlji stalno raste, a pogotovu među mlađim generacijama.

Deca počinju da puše već u osnovnoj školi, između 13 i 15 godine. Najčešće koriste elektronske cigarete koje su im zanimljive zbog različitih ukusa i aroma. Iz tog razloga, među tinejdžerima su popularni i nargila barovi. Ovaj nepovoljni trend potvrđuju i statistički podaci Instituta "Batut", po kojima je 40 odsto tinejdžera do svoje 15. godine probalo cigarete.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Ilustracija, EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Kako bismo skrenuli pažnju mladima na štetnost duvanskog dima i poslali poruku da je rak pluća jedini rak koji možemo prevenirati jednostavnim prestankom pušenja, Udruženje za borbu protiv raka pluća "Punim Plućima" organizovalo je flešmob u kojem je 50 plesača u Knez Mihailovoj izvelo plesni performans uz pesmu DIMenzija zdravlja, koju je napisala ćerka člana udruženja pacijenata. Performans i pesma imaju za cilj da na simboličan način pokažu koliko je duvanski dim štetan za naše zdravlje. Sa druge strane, na ovaj način želimo da uputimo i reči podrške obolelim od raka pluća da nisu sami i da istraju u borbi sa rakom, jer se danas sa rakom pluća može živeti.

Pored članova udruženja pacijenata i lekara sa Klinike za pulmologiju UKC Srbije, prisutni su bili i predstavnici zdravstvenih institucija, Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, kao i deca iz osnovnih škola, deca iz studija glume, brojni sugrađani.

U Srbiji od raka pluća svake godine oboli 7.000, a na žalost gotovo 5.000 89osoba izgubi bitku sa ovom opakom bolešću. Danas, iako se dobije ova dijagnoza ne treba gubiti nadu, jer uz pomoć savremenih terapija, koje se u Srbiji dobijaju o trošku osiguranja, rak pluća više ne mora biti smrtonosna, već postaje hronična bolest.

Pre dve godine država je prepoznala problem pacijenata i uvela savremene imunološke i ciljane terapije za lečenje raka pluća, uz pomoć kojih oboleli u najvećem broju slučajeva mogu dugi niz godina kvalitetno da žive. Trenutno je skoro 600 ljudi na savremenim terapijama, a u Udruženju "Punim plućima" se nadaju da će ih biti sve više. Nadu im je dalo i obećanje nadležnih iz RFZO da će u najskorije vreme proširiti indikacije i povećati broj obolelih koji primaju savremene imunološke i ciljane terapije.

Obraćajući se prisutnima dr Mihailo Stjepanović, direktor Klinike za pulmologiju UKC Srbije istakao je da je pored primarne prevencije, u šta spada prestanak pušenja i edukacije mladih da ne počinju da puše, izuzetno važno nezanemarivanje simptoma.

"Rak pluća je podmukla bolest, kasno daje simptome jer su pluća veliki organ, pa se ozbiljniji simptomi javljaju tek kada proces naraste i do nekoliko centimetara. Simptomi su kašalj, otežano disanje, bolovi u grudima, gubitak apetita, gubitak telesne težine, a posle, ako traje, javljaju se i ozbiljniji simptomi kao što je iskašljavanje krvi. Zato bi svi pušači stariji od 50 godina, trebalo jednom godišnje da urade snimak pluća. Svakako da je skrining nešto što bi moglo da promeni statistiku. Tokom kovida otkrivali smo i rak pluća. Te pacijente smo uspešno operisali i izlečili", objasnio je dr Stjepanović.

Svetski dan borbe protiv pušenja održava se 31.jula.

( Espreso / b92 )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.