HOĆEMO LI PITI BOLJU ILI SKUPLJU KAFU? Novi pravilnik stupa na snagu
Kafa, Foto: Printscreen/RTS

LJUBITELJI, OBRATITE PAŽNJU

HOĆEMO LI PITI BOLJU ILI SKUPLJU KAFU? Novi pravilnik stupa na snagu

Pređašnji pravilnik je ostavljao prostor za različite postupke kod surogata kafe

Objavljeno:

Proizvođači su imali vremena da usaglase proizvodnju sa novim pravilima, a na šta će sve uticati novi pravilnik tek ćemo videti.

Kafa je jedan od omiljenih napitaka širom sveta. Ali, da li ste se ikada zapitali šta sve sadrži jedna šoljica i koliko različitih vrsta kafe postoji?

"Pravilnik pokriva 4 sektora. Jedan je kafa iz uvoza, drugi su proizvodi od kafe (pržena kafa kao0 najzastupljeniji vid kod nas), pa zamene za kafu i četvrti su proizvodi kao dva-u-jedan, tri-u-jedan i slični proizvodi", kaže za TV Prva Branislav Rakitić iz Ministarstva poljoprivrede.

1 / 5 Foto: Printscreen/RTS

"Pređašnji pravilnik je ostavljao prostor za različite postupke kod surogata kafe, a sada smo jasno definisali pravila prilikom deklarisanje proizvoda", objašnjava on, dodajući da je jasna distinkcija između proizvoda koji samo sadrže kafu ili su od kafe, te su potrošači bolje zaštićeni.

"Veliki uticaj na cene i porast cena kafe imali su događaji u zemljama proizvođačima. Na našem, lokalnom nivou, uveren sam da će trgovci u veleprodajama uspeti da se prilagode ovim novim standardima", kaže za TV Prva Mihail Gajić, ekonomski analitičar.

(Espreso / TV Prva)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.