SREMSKA MITROVICA NA PUTU DO EKO GRADA - otvorena Evropska zelena nedelja i nova postrojenja za reciklažu
Foto: Promo

VAŽNO

SREMSKA MITROVICA NA PUTU DO EKO GRADA - otvorena Evropska zelena nedelja i nova postrojenja za reciklažu

Cilj je da se procenat reciklaže kućnog otpada u recionalnim centrima kakav imaju Sremska Mitrovica i Šabac u vidu regionalne deponije “Srem-Mačva” podigne na minimalno 15 procenata

Objavljeno:

U Sremskoj Mitrovici je velikim događajem na centralnom gradskom trgu otpočela Evropska zelena nedelja u Srbiji.

Tom prilikom su mališani iz skoro svih gradskih i seoskih škola imali eko-takmičenje na kom su se nadmetali u veštinama i brzini, a sve u vezi sa reciklažom sekundarnih sirovina. Naime, u okviru projekta “O-dva-ja-mo” koji u Sremskoj Mitrovici i još šesnaest gradova sprovode Delegacija Evropske unije u Srbiji, Ambasada Kraljevine Švedske te ministarstva za zaštitu životne sredine i evropske integracije sa sloganom “Brzo i lako sad odvaja svako”.

Cilj je da se procenat reciklaže kućnog otpada u recionalnim centrima kakav imaju Sremska Mitrovica i Šabac u vidu regionalne deponije “Srem-Mačva” podigne na minimalno 15 procenata, kako bi u narednim godinama ta stopa stigla i evropski prosek od 48 posto. Gosti na ovom događaju bili su ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre, švedska ambasadorka Anika Ben David i ministarke Irena Vujović i Jadranka Joksimović.

1 / 4 Foto: Promo

Gosti su obišli i Regionalnu deponija “Srem-Mačva” gde je otvoreno novo postrojenje za separaciju kućnog otpada. Ambasadorka Švedske je istakla da Sremska Mitrovica ovim postaje pionir koji pokazuje kako može da se poboljša kvalitet života u Srbiji: “Ovo postrojenje obezbediće nova radna mesta i daće novi prozivod koji će nastati iz separacije otpada, takođe će ohrabriti i ljude da učestvuju u celom procesu separacije i reciklaže. Verujem da će deca biti naši učitelji, kao u slučaju Švedske gde je moja generacija učila naše roditelje kakve su sve koristi od separacije i reciklaže”.

Projektom su građani Sremske Mitrovice dobili 7521 plavu kantu u kojoj će se u domaćinstvu odvajati papir, karton, plastika i metal, zatim donirano je 133 plava kontejnera za istu namenu, kao i 112 kontejnera žute boje za staklo i dva komunalna vozila nosivosti od 16 i 20 tona za odvoz separiranog otpada. Partner na ovom projektu u Sremskoj Mitrovici je Javno komunalno preduzeće “Komunalije”, koje kontinuirano kako samostalno tako i u saradnji sa partnerima radi na unapređenju životne sredine, motivišući građane i obezbeđujući uslove za separaciju i reciklažu.

(Espreso / Promo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.