PANDEMIJA KORONA VIRUSA JAKO JE UTICALA NA PSIHIČKO STANJE GRAĐANA: Evo šta se sada dešava sa stopom SUICIDA!
Dr Ivana i Olivera, Foto: Printscreen/Pink

PSIHIJATRIJSKE BOLESTI

PANDEMIJA KORONA VIRUSA JAKO JE UTICALA NA PSIHIČKO STANJE GRAĐANA: Evo šta se sada dešava sa stopom SUICIDA!

Ona je istakla da sve bolesti zavisnosti isto funkcionišu, pa i internet zavisnost

Objavljeno:

Istraživanja su pokazali da je epidemija koronavirusa dovela do porasta alkoholizma, depresivnih i aksioznih poremećaja, kao i kibernetske zavisnosti. To međutim, nije situacija u Srbiji.

Ivana Stašević Karličić, direktorka Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" navodi da nisu utvđena pomeranja učestavlosti teških duševnih bolesti, a tu se misli na depresiju i anksiozne poremećaje, za koje smo očekivali da će usled stresa porasti frekvencija.

Olivera Zbutega Filipović
foto: Printscreen/Pink

- Takođe stope suicida su u 2020. su niže u odnosu na sve prethodne godine, a podaci za 2021. se tek očekuju - navela je Stašević Karličić i dodala da uprkos koroni u zdravstvenom sistemzu prevencija nije stala ni jednog časa.

Govoreći o zavisnosti od intereneta, ona je istakla da ljude treba obrazovati i edukovati da konstruktivno koriste blagoteti tehničko-tehnološkog razvoja u kojem živimo.

Olivera Zbutega Filipović iz Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj je ukazala na neizvesnost koja se javila u doba pandemije i prekid socijalnih kontakata.

Ona je istakla da sve bolesti zavisnosti isto funkcionišu, pa i internet zavisnost.

- Internet zavisnost se kasno prepoznaje i neretko roditelji kasno to prepoznaju - navele ja Zbutega Filipović.

Olivera Zbutega Filipović
foto: Printscreen/Pink

Kako je dodala, istraživanja su pokazala da smo dosta adaptilni na situaciju u kojoj smo se našli, ali opet postoje ranjive grupe - tinejdžeri, stari koji su teže podneli socijalnu distancu...

- Primetili smo povećan broj patoloških kockara, ali se to ne može pripisati samo koroni. Mada je to mnogima bio vid zabave. - rekla je Zbutega Filipović.

(Espreso / Pink)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.