Gradimo domove za učenike i studente,pravićemo zgrade Fakulteta primenjenih umetnosti i Fakulteta muzičke umetnosti
Foto: espreso.co.rs

Veliki projekti Ministarstva prosvete za bolje uslove učenika i studenata

Gradimo domove za učenike i studente,pravićemo zgrade Fakulteta primenjenih umetnosti i Fakulteta muzičke umetnosti

Digitalizacija procesa završnog ispita počela je pre dve godine

Objavljeno: 15:06h

Završni ispit ove godine se održava 27, 28. i 29. juna i do tada nam je ostalo oko mesec dana, a ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja tvrdi da će svi protokoli koji garantuju njihovu tajnost biti primenjeni.

- Digitalizacija procesa završnog ispita počela je pre dve godine, što je podrazumevalo i uvođenje Državnog printing centra gde se štampaju testovi, kao i uvođenje skening centara i digitalnog pregledanja testova što omogućava viši kvalitet i brzinu pregledanja uz istovremeno smanjenje broja pregledača. Zapravo, reč je o osamnaest koraka od početka do kraja procesa i o angažovanju sedam institucija sa kojima smo u stalnoj komunikaciji kako bi se završni ispit uspešno sproveo.

Kada je reč o reformama koje ovaj resor sprovodi, Ružić ističe da je njhiov cilj bio da u svakoj oblasti unaprede stvari.

- Reformisani su planovi i programi nastave i učenja za učenike osnovnih škola i gimnazija, a planiraju se i uvode novi obrazovni profili u skladu sa potrebama tržišta rada. Nastavljeno je i renoviranje i izgradnja novih objekata na svim nivoima obrazovanja. Kao jedna od aktivnosti koji treba da omogući povećanje kapaciteta vrtića je i projekat koji od 2018. godine realizujemo na osnovu zajma Svetske banke, a kroz koji obezbeđujemo 11.000 novih mesta u vrtićima širom Srbije. Radimo na velikim projektima obnove i izgradnje domova za učenike i studente kako bi uslovi za boravak u njima bili što bolji. U planu je da izgradnja novih zgrada Fakulteta primenjenih umetnosti i Fakulteta muzičke umetnosti – naveo je Ružić.

Branko Ružić
foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Proces nastave i učenja značajno je osavremenjen poslednjih godina zahvaljujući digitalizaciji.

- U toku je opremanje 21.500 digitalnih učionica. Takođe, u cilju unapređenja nastave, Ministarstvo je krajem prošle godine podelilo 7.000 računara i 480 štampača osnovnim i srednjim školama širom Srbije. Sa ovim aktivnostima nastavljamo i ove godine, a plan je da dodelimo skoro 20.000 računara za računarske kabinete. Planirano je i da nastavnicima bude podeljeno oko 18.500 računara. Ovo će svakako pomoći daljem usavršavanju nastavnika, pružiti podršku učenicima i podstaći digitalizaciju nastavnih procesa – istakao je on.

Edicija digitalnih zbirki „Znam za maturu” Kletta predstavlja korisno pomagalo maturantima u pripremi završnog ispita

Izdavačka kuća Klett pripremila je digitalne zbirke za polaganje završnog ispita u osnovnom obrazovanju. Edicija digitalnih zbirki „Znam za maturu” stvarana je sa ciljem da maturantima u osnovnim školama ponudi još jedno korisno pomagalo u pripremi završnog ispita. Zadaci u ovim zbirkama obuhvataju sve ključne pojmove nastavnih sadržaja očekivanih na testovima u okviru završnog ispita, a pritom, obimom informacija, ne opterećuju proces učenja i utvrđivanja.

Promo
foto: Promo

Pristup digitalnim zbirkama ostvaruje se brzo, a zadaci se vrlo uspešno i bez ikakvih poteškoća mogu rešavati i putem mobilnog uređaja koji je danas gotovo uvek pri ruci najvećem broju dece školskog uzrasta.

Zbirke imaju dizajn prijemčiv mladim korisnicima kao i autentično digitalno okruženje izrađeno u skladu sa didaktičkim preporukama i sa jasnim fokusom na sadržaju zadataka.

Rešavajući zadatke u ovim zbirkama, učenik će postati motivisan da napreduje kroz celine zbirki sa utiskom da prelazi nivoe kompjuterske igrice ili kviza znanja. Na taj način proces učenja odvija se neusiljeno i spontano, a učenici će odmah po rešavanju zadatka dobiti povratnu informaciju o stepenu savladanosti gradiva obuhvaćenog njegovim sadržajem.

Pohađanje Fakulteta mašinstva, građevinarstva i zaštite na radu u Kraljevu daje studentima ogromne mogućnosti

FMG Kraljevo je državni fakultet s tradicijom dugom preko 60 godina na kome se izvode akademske studije mašinstva, građevinarstva i inženjerstva zaštite na radu.

Studije mašinskog inženjerstva se realizuju na sva tri nivoa: četvorogodišnje OAS, jednogodišnje master i trogodišnje doktorske studije. Studije građevinskog inženjerstva i inženjerstva zaštite na radu se realizuju kao zajednički studijski programi sa FTN Novi Sad. Prve tri godine OAS su u Kraljevu, nakon čega studenti mogu nastaviti studije u Novom Sadu bez polaganja razlike ispita s potpuno istim pravima kao da su studirali na FTN.

(Espreso / Promo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.