PRVA KNJIŽEVNA STAZA
Na samom početku predstavili su se književnici, Foto: Promo

KULTURA

PRVA KNJIŽEVNA STAZA

Na samom početku predstavili su se književnici

Objavljeno:

Prva „Književna staza“ Novosadskog dečijeg kulturnog centra, oduševila je ne samo mališane koji su proveli savršen dan u prirodi već i književnike koji su sa njima razmenili osmehe i lepu misao.

Ideja je došla je od strane direktorke Novosadskog dečijeg kulturnog centra, Aleksandre Lukić i njenog tima, u želji da se sve ono edukativno, lepo i korisno za decu i njihovo zdravo odrastanje, spoji u jedno.

Dan proveden u srcu Fruške gore, uz sportsku aktivnost, čist vazduh, šetanje i druženje sa književnicima i Šumskom Vilom, uz bogat umetničko-edukativan program koji su činili udruženje „Do Re Mi“, Jelena Dopuđ sa časopisom „Neven“, polaznici škole cirkusa Cirkoneo i Udruženja Kreativni pogon, dok je likovno-edukativna radionica Ljubice Tankosić, bila zadužena da “Književna staza” dobije i svoje prve zastave koje su kreirala deca. To je bio plan koju su svi lako prihvatili pa se na poljani na Popovici okupio veliki broj mališana koji su jedva čekali znak za početak.

Na samom početku predstavili su se književnici - Nikoleta Novak, Vesna Aleksić, Zorana Popović, Gordana Vlajić, Tatjana Pupovac, Aleksandar Čotrić, Bojan Ljubenović i predstavnici IK Pčelica iz Čačka a nakon što je pročitana „Himna Književne staze“ koju je napisala pesnikinja Tatjana Pupovac, uz osmeh, pesmu i graju, krenulo se u šetnju.

1 / 8 Foto: Promo

Partner na ovom projektu je Planinarsko-smučarsko društvo “Železničar“ Novi Sad tako da je staza, dužine 4 kilometra, sa blagim uzbrdicama i nizbrdicama, bila savršeno prilagođena deci. Na određenim punktovima na stazi, postavljene su table sa mapom, citatima najvećih književnika i sa QR kodovima koji vode do institucija kulture Novog Sada.

“Književnom stazom” na čistom vazduhu i u prelepoj prirodi, deca, nastavnici i roditelji šetali su sa književnicima, razmenjujući ideje, znanja, stihove. Neki su pričali priče, drugi su smišljali pesme i svi su se vratili punog srca, rumenih obraza i širokog osmeha sa željom da je ovo prvi korak koji će postati tradicija. Projekat je podržan od strane Grada Novog Sada i bio je deo programa “Bajke budućnosti”, Evropske prestonice kulture.

(Espreso / Promo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.