LINIJA IZMEĐU ŽIVOTA I SMRTI: Održana obuka Crvenog krsta u Bačkoj Palanci
Foto: Crveni krst

saopštenje

LINIJA IZMEĐU ŽIVOTA I SMRTI: Održana obuka Crvenog krsta u Bačkoj Palanci

Moto kampanje je: Pokrenuti nekom srce najplemenitija je stvar koju možemo da uradimo za drugo ljudsko biće. Svako treba da zna kako

Objavljeno: 16:22h

„Većina vas već su potvrđeni heroji sportskih borilišta, danas postajete heroji humanosti i odvažnosti. Savladaćete veštinu prve pomoći prilikom naglog srčanog zastoja u vanbolničkim uslovima, a to znači, naučićete kako da spasete život“, kazala je dr Ljubica Aleksić u Bačkoj Palanci pred početak obuke sportskih radnika u okviru kampanje „Život u tvojim rukama“, koju sprovodi Crveni krst Srbije u saradnji sa Olimpijskim komitetom Srbije, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

Današnjem seminaru prisustvovali su generalni sekretar Crvenog krsta Srbije Ljubomir Miladinović, predsednik Skupštine opštine Bačka Palanka Milan Čavić, predsednik Crvenog krsta Vojvodine Dejan Ukropina i sekretar Crvenog krsta Bačka Palanka Branislav Šobot.

Miladinović je istakao cilj kampanje – da se kod što šire javnosti podigne svest o važnosti poznavanja mera pružanja prve pomoći – i podsetio na reči Božidara Maljkovića, predsednika Olimpijskog komiteta Srbije, da je „Život u tvojim rukama“ jedan od najznačajnijih događaja za bezbednost sporta i za njegov razvoj.

1 / 2 Foto: Crveni krst

Prema rečima Čavića, lokalna samouprava čvrstog je stava da bi sve sportske dvorane i sportski savezi trebalo da imaju aparat za spoljašnju defibrilaciju, čije su rukovanje danas savladali polaznici obuke, i koji kupuje dragoceno vreme do dolaska hitne medicinske pomoći.

Srčani zastoj može biti prvi signal da nešto sa srcem nije u redu kod ljudi koji su se smatrali zdravim, skrenuo je pažnju Ukropina i naglasio da minuti nesreće predstavljaju liniju između života i smrti, a da ta linija može da odvede u susret životu ukoliko se primene mere prve pomoći. „Sportske manifestacije za sportiste su fizički naporne, dok su za publiku emotivno zahtevne. U oba slučaja može da se dogodi srčani zastoj. Vi ćete biti deo armije koja je obučena da pruži pomoć i koja će moći da sačuva život“, kazao je on obraćajući se edukantima u sali.

„Svi ste imali uspešne karijere kao sportisti, a sada kao treneri. Znam da imate energije i volje da svoja znanja stečena danas na obuci prenesete dalje“, rekao je Šobot.

Među brojnim sportistima i sportskim radnicima koji su prošli današnju edukaciju bili su Tanja Medved i Milenko Zorić. Zorić će saradnju sa Crvenim krstom Srbije nastaviti kao promoter kampanje.

Akcenat kampanje “Život u tvojim rukama” jeste na edukaciji građana da reaguju u trenucima naglog zastoja srca jer su, kada srce stane, prvi minuti dragoceni i spasavaju život. Izvođenjem mera oživljavanja “kupujemo dragoceno vreme” do dolaska medicinske službe jer samo čekanje na hitnu pomoć ili pomoć lekara bez adekvatne pomoći može dovesti do smrtnog ishoda. Obuka podrazumeva, uz uobičajene tehnike prve pomoći, upotrebu aparata za automatsku defibrilaciju namenjenog nemedicinskom kadru.

Moto kampanje je: Pokrenuti nekom srce najplemenitija je stvar koju možemo da uradimo za drugo ljudsko biće. Svako treba da zna kako.

Promoteri kampanje su naši najpoznatiji sportisti: Asmir Кolašinac, Miloš Teodosić, Zorana Arunović, Boban Marjanović i drugi.

( Espreso / Promo )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.