MEČE SE IZGUBILO NA TARI, MEŠTANI GA SPASILI SIGURNE SMRTI: Mali Lazo pio vodu i NIJE ZNAO DA SE VRATI (FOTO)
Meče, Foto: Rina

MALI LAZO

MEČE SE IZGUBILO NA TARI, MEŠTANI GA SPASILI SIGURNE SMRTI: Mali Lazo pio vodu i NIJE ZNAO DA SE VRATI (FOTO)

Pretpostavljamo da je sišlo sa majkom da se napije vode, ali pošto je baš malo nije kasnije uspelo da se vrati istim putem. Od milošte smo ga nazvali Mali Lazo"

Objavljeno:

Da su se mrki medvedi odomaćili na Tari opšte je poznato, ali oni se mahom kriju duboko u šumama i stanovnici Bajine Bašte, kao i turisti vrlo retko imaju direktan kontakt sa ovim šumskim životinjama. Od straha se i same sklone pre nego što dođe do susreta sa čovekom. Međutim, Radisav Mićović i njegov prijatelj jedni su od retkih koji su uspeli da vide meče staro samo nekoliko meseci, i ne samo da ga vide već i da ga spasu nakon što je brza Drina pretila da ga odnese.

"Prijatelj je vozeći se kroz tunel ispred sebe ugledao malo meče kako trči i nakon tog spustilo se do vode na jezeru. Zatim je krenulo da se penje uz stene, ali nikako nije uspevalo i postojala je opasnost da upadne u vodu. Ja sam došao sa čamcem, stavili smo ga unutra. Pretpostavljamo da je sišlo sa majkom da se napije vode, ali pošto je baš malo nije kasnije uspelo da se vrati istim putem. Od milošte smo ga nazvali Mali Lazo", priča za RINU Radisav.

1 / 2 Foto: Rina

Oni su odmah kontaktirali nadležne u Nacionalnom parku Tara, a rendžeri su preuzeli meče i vratili ga u prirodu. Mali Lazo je prvo meče koje su pronašli meštani, nakon čuvenih Muse i Marka koji su pronađeni sada već daleke 2008. godine.

"Medveda na Tari sada je sve više jer su sela skoro prazna i životinje zauzimaju teritoriju. I pored toga vrlo retko dolazi do ovakvih susreta, tako da nam je drago da smo upravo mi bili ti koji su od potencijalne opasnosti spasili Malog Lazu", kaže Radisav i dodaje da iako je retkost videti medveda, sa srndaćima je ipak druga priča.

"Tokom proleća kad je sezona njihovog parenja često se dešava da sa čamca ugledamo mlade srndaće kako preplivavaju jezero i idu u Bosnu, kako bi tamo pretpostaljamo pronašli ženku. Skoro smo nasred jezera ugledali baš mladogh mužjaka, nismo smeli da njegovo plivanje prepustimo slučaju u pratili smo ga čamcem sve dok nije prešao na drugu obalu", kaže ovaj Bajinobaštanin, ljubitelj prirode ali i životinja.

( Espreso / Rina )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.