SRBI NE MOGU BEZ HALKIDIKIJA, NIKO VIŠE NEĆE U ALBANIJU: Saznali smo gde će građani NAJVIŠE letovati OVE GODINE!
Halkidiki, Foto: Profimedia

SVAŠTA SE PROMENILO!

SRBI NE MOGU BEZ HALKIDIKIJA, NIKO VIŠE NEĆE U ALBANIJU: Saznali smo gde će građani NAJVIŠE letovati OVE GODINE!

Pitali smo turističke agencije za koje destinacije se Srbi najčešće odlučuju?

Objavljeno:
  • 32

Period planiranja letovanja je uveliko počeo. Oni koji su sigurni u kom periodu će koristiti svoj godišnji odmor i oni koji veruju da je pandemija na izmaku te da neće biti dodatnih zatvaranja, svoje letovanje su već uplatili.

Omiljena destinacija Srba je već godinama bila Grčka, što zbog blizine, što zbog bratskih odnosa sa našom zemljom.

Ne izostaje ni Crna Gora koja je mnogim srpskim turistima omiljena i jedina destinacija u kojoj se osećaju kao kod kuće. Međutim i u Crnoj Gori se dosta primećuju poskupljenja.

Sveti Stefan
Sveti Stefanfoto: Profimedia

U poslednje dve godine vrlo primamljiva je i Albanija koja je bila pristupačna onima koji su hteli da putuju u toku pandemije, a nisu imali kovid propusnicu.

Agencije, nažalost, nemaju u svojoj ponudi mnoštvo aranžmana u ovoj državi jer intereseovanja praktično nije ni bilo do pre 2 godine. Građani su se uglavnom uputili samostalno, tačnije bez posrednika, bilo svojim vozilom bilo autobuskim prevozom koji je povremeno bio organizovan iz većih srpskih gradova do najpopularnijih destinacija u Albaniji.

Albanija je, pored Mađarske, jedina zemlja koje je čitavu pandemiju primala turiste bez ikakvih ograničenja te je onim turistima koji se nisu vakcinisali ili nisu želeli da plaćaju skupe PCR testove bila jedina mogućnost.

Iskustva većine turista su pozitivna. Srbi su oduševljeni niskim cenama smeštaja i hrane, ali ove godine je zainteresovanost opala jer je Grčka opet "na tapetu".

Drač
Dračfoto: RINA

Pitali smo neke trurističke agencije koje u svojoj ponudi imaju pretežno letnje destinacije, koji je najčešći izbor Srba ove godine.

Iz jedne od agencija koje u svojoj ponudi imaju aranžmane bližih destinacija dobili smo odgovor da se Grčka ponovo vratila na "velika vrata" te da je interesovanje nemerljivo veće u odnosu na neka druga mesta.

Kako je prošle godine Grčka bila dostupna samo onima sa kovid propusnicama, ali i zbog straha pojedinih da se upute na neki put, zainteresovanost je bila manja te smo i mi imali jako slabo posla. Ove godine je Grčka ukinula sve mere pa su aranžmani za najpopularnija Grčka letovališta za maj mesec već rasprodati, ali sezona od juna do avgustra je svakako najtraženija" rekla je sagovornica portala Espreso iz jedne od poznatijih turističkih destinacija.

Nazvali smo još jednu poznatu turističku agenciju i pitali ih koje destinacije u Grkčoj su najpopularnije ali i najtraženije, gde nam je jedan od radnika odgovorio da su najpopularnije destinacije one koje su uglavnom najjeftinije:

1 / 5 Foto: Profimedia

Srbima koji putuju za Grčku sa severa Srbije i koji moraju da pređu dug put kako bi samo došli do Grčke granice, najpraktičnije je da dođu do najbliže morske obale, a to je uglavnom Olimpijska regija. U tom delu Grčke Srbi najviše putuju u Paraliju, Leptokariju i Olimpik bič. Druga malo zanimljivija letovališta gde ćete čuti pretežno srpski jezik su na obali poluostrva Halkidiki, gde je i naša ponuda najbogatija, rekao je naš sagovornik.

Kako smo primetili da su se cene aranžmana malo promenile u odnosu na prethodne godine, ne računajući prethodne dve godine, pitali smo našeg sagovornika iz jedne od turističkih agencija da li su poskupljenja na određenim destinacijama ili na globalnom nivou.

Cene se nisu drastično promenile, osim za letovanja koja uključuju čarter letove. Naravno, i svi aranžmani u čiju cenu je uključen i autobuski prevoz malo su poskupela zbog poskupljenja goriva.

Još jedna agencija koju smo kontaktirali i koja u ponudi ima isključivo Grčku i Egipat, potvrdila nam je da su najpopularnije destinacije Tasos, Paralija i Stavros, i nezaobilazni Halkidiki gde se najviše traže Pefkohori i Neos Marmaras.

Halkidiki
Halkidiki foto: Profimedia

Turska je trenutno jako aktuelna, posebno Hurgada, ali isključivo za turiste koji prilože kovid propusticu ili negativan PCR test, dodao je naš sagovornik.

Ono što svakako izdvaja ovu godinu je što je sezona krenula na vreme, ugostitelji su već otvorili svoje restorane, agencije već uveliko rade punom parom i voze tustite koji su se odlučili da ranije odu na letovanje kako bi izbegli gužvu i velike vrućine.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media