PROMENA PRAVCA POLITIKE: Da li su bolji odnosi sa Srbijom i ulazak u “Otvoreni Balkan” prioriteti Crnogorske Vlade?
Jelena Pejović, Foto: Espreso

usijanje

PROMENA PRAVCA POLITIKE: Da li su bolji odnosi sa Srbijom i ulazak u “Otvoreni Balkan” prioriteti Crnogorske Vlade?

Zbog unutrašnjih trzavica u samoj Vladi, Crna Gora je dobila novu manjinsku Vladu na čelu sa dojučerašnjim potpredsednikom Vlade Dritanom Abazovićem

Objavljeno:

Danas se navršava 16 godina od kako je Crna Gora postala nezavisna zemlja. Ovu godišnjicu Crnogorci dočekuju sa novom manjinskom Vladom i starim predsednikom Milom Đukanovićem.

Građani Crne Gore su 2016. godine na referendumu izglasali napuštanje drzavne zajednice Srbije i Crne Gore, a od dobijanjau samostalnosti odnosi dve zemlje su na istorijskom minimumu.

Činilo se da će se sve promeniti nakon 30. avgusta 2020. godine, kada je na krilima litija Crna Gora dobila novu Vladu, a njen ključni konstituent bio je Demokratski Front. Ipak, napravljena je ekspertska Vlada koja, kako tvrde politički činioci u Crnoj Gori, nije dala rezultate.

Potpisivanje Temeljnog ugovora sa crkvom, status Kosova i Metohije, bila su očekivanja naroda Crne Gore, kao i obećana načela nove Vlade. Osim ukidanja spornog zakona o slobodi veroispovesti, drugi ciljevi nisu ostvareni.

Zbog unutrašnjih trzavica u samoj Vladi, Crna Gora je dobila novu manjinsku Vladu na čelu sa dojučerašnjim potpredsednikom Vlade Dritanom Abazovićem.

Abazović je obećao da će aktuelna Vlada dati sve od sebe da odnose Srbije i Crne Gore podigne na viši nivo, ali ne smatra da su ti odnosi najgori u istoriji dve zemlje i veruje u skoriji susret sa zvaničnicima Srbije.

Gosti “Usijanja”

Vladimir Joković, ministar ekonomije Vlade Crne Gore

Dejan Miletić iz Centra za proučavanje globalizacije

Đorđe Vukadinović, politički analitičar

Urednica i voditeljka: Jelena Pejović

Gledajte "Usijanje" od 19.20 časova na Kurir televiziji!

(Espreso / Promo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.