IME KOJE NOSI SVE VEĆI BROJ DEVOJČICA: Nosi jaku simboliku, a KRATKO je i SLATKO
Ilustracija, Foto: Profimedia

U ZEMLJI I REGIONU

IME KOJE NOSI SVE VEĆI BROJ DEVOJČICA: Nosi jaku simboliku, a KRATKO je i SLATKO

Na našim prostorima ovo ime je doživelo potpunu popularnost posle istoimenog romana Mome Kapora, gde ga nosi njegova glavna junakinja

Objavljeno:

Lično ime Una smatra se za jedno od najlepših kratkih, ženskih imena i u poslednjih nekoliko godina se ubraja u grupu često davanih imena novorođenim devojčicama, kako u Srbiji i u zemljama regiona, tako i u brojnim zemljama širom sveta.

Prema nekim teorijama ovo ime se vezuje za reku Unu koja protiče kroz Bosnu i Hercegovinu. Međutim, postoje i drugačija, simbolička značenja imena.

Neki etimolozi veruju da je ime Una poreklom od latinske reči "una", a koja ima značenje – jedna; jedina; unikatna; jedinstvena.

Druga teorija o poreklu pomenutog ženskog ličnog imena pretpostavlja da je ime poreklom od keltske reči "Oona", a koja u slobodnom prevodu znači jagnje ili jagnjence.

Žensko lično ime Una, prema ovim izvorima znači – "žena koja je jedinstvena", "jedna i jedina", "pitoma kao jagnje", "osoba koja je unikatna i posebna", "ćerka jedinica", "prvorođena", "jedna".

Na našim prostorima ovo ime je doživelo potpunu popularnost posle istoimenog romana Mome Kapora, gde ga nosi njegova glavna junakinja.

1 / 5 Foto: Profimedia

Prema statističkim podacima, ime Una je na listama od sto najpopularnijih ženskih ličnih imena. Među sto najtraženijih imena za novorođene devojčice u Srbiji se ime Una nalazi na 15. mestu, dok je u Republici Srpskoj na 16. mestu po popularnosti. U Hrvatskoj, ime Una se pak nalazi se na 48. mestu, a ime je izuzetno popularno i u Bosni i Hercegovini.

Una je ime koje je popularno u Indiji, Pakistanu, Avganistanu, ali i u Grčkoj, Španiji, Italiji, Makedonij, Francuskoj,Velikoj Britaniji i Irskoj.

To da je ovo ime veoma popularno govori i činjenica da su ga svojim kćerkama dala dva poznata muzičara sa naših prostora - Zdravko Čolić i Goran Bregović.

Ovo ime nosi i popularna irska narodna pevačica Una Tereza Imodžen Foden, kao i brazilska muzičarka Una Andrea, ali i srpska bodibilderka Una Đorđević.

Film pod ovim imenenom snimljen je 2016. godine, a isto ime nosi i jedan muzički festival u Bosni i Hercegovani, kao i jedan od tri nacionalna parka u ovoj državi.

Pored Une, glavne junakinje romana Mome Kapora, ovo ime je bilo inspiracija i za lik poeme engleskog pesnika Edmunda Spensera – "The Faerie Queene".

Ime Una nosi i jedan rod leptira.

Mnogi geografski pojmovi širom sveta nose ime Una: grad u Brazilu, mesto u američkoj državi Misisipi, jedno naselje u američkoj državi Kalifornija, grad u regionu Gujarant, u Indiji, kao i oblast u Himačal Pradeš, država u Indiji.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.